Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stefan Zweigs rättmätiga renässans

De bästa läsupplevelserna levereras från det förflutna, konstaterar Kristian Ekenberg med anledning av mötet med Stefan Zweigs långnoveller.

”Världen av i går” landade i en värld som inte längre mindes Stefan Zweig. Måhända en överdrift, men det är lite mindre av en överdrift att påstå att inte Sverige längre mindes Stefan Zweig, som var mellankrigstidens stora europeiska författarnamn.

Självbiografin ”Världen av i går”, som gavs ut häromåret, ändrade på det, kanske för att Stefan Zweigs tillbakablick på ett flytt Europa talade till vår tids kontinent där fascismens mörker ånyo växer.

Internationellt fick Zweig en renässans med Wes Andersons film ”The Grand Budapest hotel”, en tårta med ingredienser från Zweigs prunkande Europa, om än inte med hela receptet från den. ”The Grand Budapest hotel” talade till drömmen om en mer civiliserad tid.

Nu ger förlaget Ersatz ut en volym med fem av Stefan Zweigs långnoveller, om vilkas format författaren själv sagt att han hade en olycklig förkärlek till, ”för långa för dagstidningar och magasin men för korta för en bok”. När så många romaner pumpas upp till böcker, trots att ämnet bara håller för noveller, är Stefan Zweigs format en välsignelse, även om det må vara bekymmersamt för förlagsindustrin

Första berättelsen i ”Amok”, som också är den främsta av dessa fem, ligger inledningsvis och stör. Jag känner igen dess intrig om en berättare på en lång fartygsresa där schackvärldsmästaren Mirko Czentovic finns ombord, som förstrött möter fartygets samlade schackhjärnor och klår dem enkelt, ända fram till att en okänd man kliver in i handlingen och ger honom verkligt och oväntat motstånd.

Så till slut trillar polletten ner; jag såg Johan Ulveson göra ”Schacknovell” som monolog på teatern för några år sedan. Mannen som kliver in i handlingen, en viss doktor B., gör det som i trance, och förskräckt drar han sig sedan tillbaka. För berättaren förklarar doktor B. varför. Med syfte att pressa honom på information, hölls han fånge i ett hotellrum, utan kontakt med omvärlden, och för att mentalt överleva isoleringen ägnade han sig och schackproblem som till slut tog över hans hjärna, en schackfeber som gjorde honom vansinnig. Spel igen kan åter dra in honom i det svartvitrutiga vansinnet.

Stefan Zweig använder sig ofta av den konstruktionen i sina noveller, där berättelsen har en berättelse i sig. Den initiala berättaren får låna öron och uppmärksamhet till den egentliga historien. En novellkonst där ask läggs i ask. I Stefan Zweigs fall är dessa askar presenter, med de långa, eleganta meningarna som sidenband vilka knyter dem samman.

Själva meningarna kan säkert av vissa läsare upplevas som omständliga, och i novellen ”Kvinnan och landskapet” tröttnar även jag, som i stort låter mig förtjusas av Zweig. Han skriver meningar som kan liknas vid filmskapandets omtagningar, eller rättare sagt återvänder han till samma scen fast skildrar den ur olika vinklar.

Trots detta går allt med ett rasande tempo, en friktionslöshet i språket som gör att blicken halkar längs med boksidorna. Om Zweigs språk hade varit musik hade det varit en musik som det är omöjligt att inte dansa till.

Tematiken i ett par av novellerna, som homosexualiteten i ”Känslornas irrvägar” och den äldre kvinnans kärleksnatt med en spelare i ”Tjugofyra timmar av en kvinnas liv”, kan göra att laddningen har mattats något med tiden. Men man får försöka tänka bort vår egen tid under läsningen, det vore synd att låta dess skarpa ljus falla in och förstöra feststämningen.

Mönstret i berättandet, dessa askar, blir kanske repetitivt till slut, men Stefan Zweig är ändå ett fynd från världen av i går och jag slås återigen (förra gången var det John Williams) av hur mina bästa läsupplevelser levereras från det förflutna.