Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sten-Olof Öberg – en folklig lagledare

Förra kommunalrådet Sten-Olof Öberg, Alnö, har som tidigare meddelats avlidit 77 år gammal. Hans närmaste är hustrun Gertrud samt barnen Mikael och Annelie med familjer.

Sten-Olof Öberg började sin politiska bana i Sundsvalls kommun i januari 1977, som ersättare i kommunstyrelsen. Sex år senare blev han vice ordförande i kommunstyrelsen, för att 1984 axla manteln efter Sture Jansson som kommunstyrelsens ordförande.

Här påbörjades en lång och händelserik resa som kom att vara i femton år. Sundsvalls utveckling stod alltid högt på dagordningen för Sten-Olof. Högskolans utveckling till universitet, byggandet av Nordichallen och Tonhallen, kampen för en ny E4 syd är några milstenar på den resan.

Parallellt med dessa tunga frågor var det kärleken till idrottsrörelsen som låg honom varmt om hjärtat. Alnö IF var alltid ”hemmaplan”, men ofta kunde vi se honom i publiken på Giffarnas, Dragons eller Sundsvall Hockeys hemmamatcher. Ofta var han där i sällskap med barn och barnbarn. Just barnbarnen och deras aktiviteter hade Sten-Olof alltid tid för. Det hände att någon av dem fick följa med morfar en stund på något möte i kommunhuset.

Sten-Olof var en folklig politiker som tyckte om att samtala med folk ur alla samhällsgrupper. Att promenera med honom genom stadskärnan var en tidskrävande sysselsättning. Allt som oftast träffade han folk som ville byta några ord med honom.

Däremot tyckte han inte om att hålla officiella tal eller ha långa sammanträden. Kommunstyrelsens sammanträden blev allt kortare, ju längre han hade ”suttit” som ks-ordförande.

Partiarbetet i Sundsvalls arbetarekommun tog Sten-Olof aktiv del i, bland annat som ledamot i det verkställande utskottet under ett flertal år.

Han blev mycket respekterad av det lokala näringslivet och tog bland annat initiativ till ett näringslivsforum. Den första utvecklingsplan som antogs i Sundsvalls kommun fick snabbt benämningen Öbergplanen – vilket han inte riktigt gillade, han ville aldrig framhäva sin egen person. Han var en pragmatisk realpolitiker och hade inga svårigheter att komma överens med den politiska oppositionen i många frågor.

Humor var ett utmärkande drag hos Sten-Olof. ”Det är enkelt med ekonomi – det behövs bara mer plus än minus för att det ska gå ihop ” sa den fd skatterevisorn vid mer än ett tillfälle.

Hans intresse för Sundsvalls utveckling var stort även efter att han lämnat den aktiva politiken. Han kom dock aldrig med ”goda råd” till efterträdarna, den som ville ha det fick fråga honom först.

Vi saknar en lagledare, en god kamrat och en härlig människa!