Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stenattacken mot asylboendet på Åstön oroar kommunalrådet – alla misstänkta släppta på fri fot

Först grep polisen en person efter attacken.
Senare togs ytterligare två in för förhör.
Det ledde till att en fjärde person anhölls men nu är alla frisläppta.

Det var under natten till lördag som boende vaknade upp av att rutor krossades på den tillfälliga flyktingförläggningen ute på Åstön. Sammanlagt handlar det om elva fönsterrutor som slog sönder och glassplitter regnade ner över de sovande barnen.

Läs även: Efter attentatet på Åstön – asylsökande fruktar nya attacker: "Barnen är rädda"

Polisen kunde snabbt gripa en person som misstänktes för brottet och senare var det flera personer som togs in för förhör. Totalt satt tre personer anhållna för attentatet ute på Åstön och samtliga är nu släppta.

– Det sitter inga kvar frihetsberövade, säger Patrik Sundlöf, förundersökningsledare vid polisen i Timrå.

Två av personerna som var anhållna bor inte i Timrå kommun. En av de två har tidigare figurerat i ett antal polisutredningar, bland annat en gällande skadegörelse.

Läs även: Attentat mot asylboendet på Åstön – fönsterrutor krossades

Händelsen ute på Åstön har naturligtvis satt spår hos många av de som bor på förläggningen. Många är rädda för att det som skett ska ske igen och för att öka säkerheten har patrullerande vakter satts in dygnet runt.

Timrå kommun har inte ansvar för flyktingarna ute på Åstön men däremot har de ansvar för de ensamkommande flyktingbarn som kommer till kommunen. Men att händelsen ute på Åstön skulle innebära att det blir vakter vid kommunens boenden för ensamkommande flyktingbarn håller kommunalråd Ewa Lindstrand (S) inte för troligt.

– Jag hoppas man kan undvika att ha vakter där människor bor, säger Lindstrand och tillägger att hon är oroad av det som hänt.

Läs också: 23-åringen frisläppt – men 20-åring anhållen för attentaten mot Åstöns asylboende

Speciellt oroar sig kommunalrådet över att personerna åkt så långt mitt i natten för att attackera flyktingförläggningen.

– Jag är förvånad över att de förflyttat sig ut till Åstön för att slå sönder fönsterrutor, säger Ewa Lindstrand.

Under måndagen diskuterades det som hänt i politikerleden men något konkret kommer man inte att göra i nuläget.

– Det är en polisfråga just nu men det som hänt kommer med all säkerhet upp som en punkt under nästa sammanträde på Rådet för trygghet och hälsa, förklarar Ewa Lindstrand.