Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stenstan blev ett ansikte utåt medan sköna Petersvik riskerar att bli ett ödeland

Likt en Fenix reste sig Sundsvall ur askan efter branden 1888. Inga kostnader sparades när Sveriges Klondyke återuppbyggdes. Dåtidens främsta arkitekter lekte med stilar och material och skapade Europas nordligaste stenstad av kontinentala mått. När rivningsraseriet härjade som värst revs ett 40-tal stenhus och 350 större trähus, men nu är Stenstan ett ansikte som kommunen gärna visar upp. Stadens logga är en drake inspirerad av en vindflöjel på ett av husen.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Jag har haft förmånen att delta i en stadsvandring under Stenstansdagarna. I portgångarnas dunkel beundrade vi yrkesskickligheten hos de hantverkare som en gång hållit i penseln och de som i nutid varsamt skrapat fram väggmålningarna och återgett de intrikata mönstren sin forna glans. Vi förtrollades av de snirkliga drakarna på Nygatan 2, de leende muserna i portgången till Sundsvalls Folkbanks renässanspalats och inte minst det Bernska husets skimrande glasmålningar. Vandringen avslutades vid Nytorget i det Thuressonska huset som just byggnadsminnesförklarats. Här finns originalmåleriet kvar i all sin prakt. Därför var det en chock att höra att det var nära att hela trapphuset vitmålats för några år sedan. Familjen Thuressson spenderade somrarna i Thurebo i Petersvik utanför Sundsvall, för att njuta av solsken och snickarglädje.

Nu hänger ett mörkt moln över träpatronernas slumrande törnrosaslott vid havet. De sekelgamla träden ska fällas, de anrika villorna jämnas med marken, stränderna asfalteras och en jättelik kombiterminal anläggas. Allt med kommunpolitikernas goda minne.

För Plus-kunder: Husesyn i tvångsinlösta villorna i Petersvik: "Vi har kunder som rest femtio mil för att vara med"

Vilken framtid vill du se för Petersvik? Ett levande grönområde eller en död betongyta? Du och jag betalar notan dubbelt genom skattsedeln och mindre resurser till vård, skola och omsorg när politikerna prioriterar prestigeprojektet logistikparken i förlegat industrimachotänk. När briggen Tre Kronor seglar genom Alnösundet om några år kan Petersvik se ut som orchernas ödeland i Sagan om ringen.

Villa Solbacken, Sundsvalls vackraste hus, en drömsk skönhet från svunnen tid, slumrar därute, en Törnrosa försedd med ögonbindel. Hon och hennes systrar sover under svärdet vid det glittrande vattnet. Jag vill se henne befriad från dödscellen och hur hon på fri fot får gå en ljusare framtid till mötes i ett Petersvik som åter blir en plats där Sundsvalls historia och framtid möts och musik och skratt kan ljuda. Ett livsrum för människor, inte maskiner.

Charlotte Lindgren

Läs även:

Stordalen klampar in med en trist jättebur som parasiterar på Stenstan

Likt Rädda Petersvik kan Swishkampanjen bli dödsstöt för GIF Sundsvall – satsa på kvalet i stället

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel