Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stenstans drakar kommer fram igen

På lördag är det dags för årets Drakparad. 45 drakar ska placeras ut i Sundsvalls stadskärna och stå där under fem månader. Fem drakar är nya för i år och Stadsparaden expanderar till fler städer.

För elva år sedan startade UF-företaget Xcited och blev snabbt en framgång med sin affärsidé att placera ut drakar i Sundsvalls stadskärna. De skulle sätta färg och samtidigt göra reklam för lokala företag och föreningar. Inspirationen kommer efter att en av grundarna, Julia Hamrin, hade ett utbytesår i Kaiserslautern i Tyskland. Staden fyllde 725 år och kommunen placerade ut skulpterade fiskar i staden för att fira.

I dag har Xciteds dotterbolag Stadsparaden hand om drakarna som har gått från trettio drakar till fyrtiofem. Varje drake görs efter en grundmall som sedan målas och designas av en konstnär som får använda sin kreativitet för att skapa något unikt med sin drake.

– Vissa konstnärer kan tycka att det är svårt för att de inte kan skapa draken helt från grunden. Men det är häftigt att se hur olika drakarna kan bli, trots att de är skapade från samma form, säger Julia Hamrin, VD för Stadsparaden.

Under de elva åren som gått har Stadsparaden expanderat till flera städer. Gävle har bockar, Falun har kårebockar och i år ansluter sig Östersund till skaran med sina storsjöodjur.

– Det känns jätteroligt att vi kör i Östersund också. De är patriotiska på ett bra sätt, säger Julia Hamrin.

Storsjöodjuren som ska ställas ut är designat av Anders Nilsson från Östersund som tillsammans med Sara Strömberg skriver barnböckerna om Birger, det lilla storsjöodjuret.

Men expanderingen stannar inte där. Just nu samtalar Stadsparaden med kommuner i Mälardalen och det ser lovande ut för en framtida export av drakar till Polen. Krakow har också draken som stadssymbol och har uttryckt intresse att pryda sin stad med samma sorts drakar som finns i Sundsvall.

På lördagen kommer årets drakar placeras ut och invigningen kommer hållas med lekar, tävlingar, sagor, en eldceremoni och ett liveuppträdande.