Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stentäpp: Sluta missbruka ord - att Anna Book diskas är inte "högst tragiskt"

Annons

Det blev den stora snackisen. Anna Books bidrag "Himmel för två" diskas från Melodifestivalens första deltävling, för att den redan släppts offentligt med annan text efter att den skickats in som bidrag till Moldavien.

Hela den här cirkusen har gjort att jag åter börjat ha känslor för Melodifestivalen. De senaste åren har "Mello" i mina ögon enbart varit lättsam underhållning som fyller sin funktion som lördagsmys i familjestugorna. Inget att jaga upp sig över, inget att jubla över, inget att bli arg över.

Men nu kommer alla känslorna på en och samma gång. Inte bara för Anna Book, utan för mig också.

Nu blir jag arg.

Nu är det inte inte bara lättsam underhållning som förströelse längre. Nu sveper Mello-cirkusen över landet och vattnar ur ord som inte bör nämnas i samband med en musiktävling. Nu missbrukar Mello-cirkusen starka ord.

"Högst tragiskt" säger mannen med Sveriges minst viktiga jobb - schlagerreportern Tobbe Ek.

"Anna Book om sorgen" rapporterar kvällstidningar.

"Känner mig tom och bedövad– hur ska jag gå vidare?" undrade Anna Book själv på Instagram, och tillägger att hon inte orkar lämna sitt hotellrum med orden; "Stannar här, det gör för ont att tänka i ord så jag återgår till att vara ensam, fortsätta att ha frossa".

Och så här fortsätter det i mediarapporteringen.

Nej nej nej. Det är inte "tragiskt" eller någon "sorg" att Anna Book diskas ur Melodifestivalen.

Det finns folk med obotliga sjukdomar, det finns folk som svälter, det finns folk med så tunga tragedier i ryggsäcken att man inte ens kan fatta hur de kunnat gå vidare.

Det är tragiskt och sorgligt.

Att Anna Book väljer att stanna på sitt rum och får avnjuta sina skaldjur där istället för att vara med de andra, eftersom att hon inte orkade vara social, det är inte sorgligt och tragiskt.

Sluta missbruka ord. Sluta bagatellisera sorg och tragik.

Nu är det ju även klart att Anna Book ändå kommer att framföra sin låt på första deltävlingen, fast utom tävlan. Hon säger att hon ska "visa att en artist som har hållit på i 30 år står pall för vad som helst".

Nej, att framföra en låt på bästa sändningstid är inte att man "står pall för vad som helst". Det är en ynnest som många artister bara kan drömma om.

Sluta tro att ni ens är i närheten av olycka och sorg.

Dessutom skulle jag inte bli förvånad om hela skiten är en PR-kupp. Anna Book hade ju aldrig fått den här uppmärksamheten om hon bara hade varit en tävlande i mängden med den där meningslösa låten.

Fjanterier. Sluta. Klipp er och skaffa jobb. Basta.

Höjt!