Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stiftelsen: "Vi har blivit bättre"

Stiftelsen Sveriges barn försvarar verksamheten.
– Visst har det begåtts misstag, men vi har blivit bättre och nu betalas en mycket större andel av pengarna ut till behövande barn, säger generalsekreteraren Joakim Genetay.

Annons

Enligt den senaste årsredovisningen gick bara en femtedel av stiftelsens insamlade pengar till välgörenhet. Resten slukades av administrationen, det vill säga personalens löner, reklam för verksamheten och andra omkostnader som kommer med insamlandet av pengar.

– 2013 hade vi bland annat kostnader för ett telemarketingföretag. Men det arbetet görs nu av ideellt arbetande under ledning av oss, för att få ner kostnaderna. Vi har gjort en del misstag när vi startade den här verksamheten men är noga med att försöka rätta till dem nu, säger Joakim Genetay.

Han får själv bara ett mindre arvode för sitt arbete som generalsekreterare och menar att det i huvudsak är en ideell verksamhet som är till för att hjälpa utsatta barn, och inte för att dra in pengar till honom eller någon annan anställd.

De höga omkostnaderna de första åren anser han är naturliga eftersom det kostar en hel del att sätta i gång en så omfattande verksamhet.

– Det är som att starta en butik eller ett företag. Initialt kostar det att bygga upp en organisation.

Ambitionen är att stiftelsen ska skänka minst 75 procent av intäkterna till välgörenhet inom en treårsperiod, och det hävdar Joakim Genetay att man kommer att klara.

– Jag ska inte försöka urskulda mig. Det har gått ut för lite pengar tidigare men det ser mycket bättre ut under 2015. Vi har jobbat hårt med det här under en tid och hade vi haft det här samtalet om en månad hade det varit mycket positivare.