Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stiftet svarar: Inte klarlagt att arbetsmiljön blir sämre – och stiftskansliet sväller inte

Med anledning av Jan Grimells insändare "Arbetsmiljön blir sämre och stiftskansliet i Härnösand sväller – kvinnliga präster extra utsatta".

I insändaren redogörs för en undersökning om arbetsmiljö som gjorts bland medlemmar i Kyrkans Akademikerförbund i några pastorat i landet. Pastoraten har varit föremål för en strukturförändring.

Några viktiga bakgrundsfakta är utelämnade i Jan Grimells redogörelse.

Av undersökningen framgår att de allra flesta upplever arbetsglädje men att det finns arbetsmiljöproblem. De båda forskare som gjort undersökningen är noga med att betona att det handlar om en nulägesbeskrivning. Det gjordes ingen motsvarande undersökning före strukturförändringen, vilket är nödvändigt för att slutsatser ska kunna dras om hur arbetsmiljön påverkats.

Forskarna redogör för flera andra undersökningar, sedan 1990-talet och framåt, som visat på problem med arbetsmiljön i Svenska kyrkan. Utifrån den bakgrunden skriver de att det "möjligen är rimligt att anta att den upplevt bristfälliga arbetsmiljön också är relaterad till tiden före sammanläggningarna".

Det bör också påpekas att den modell för strukturarbetet som förespråkas i Härnösands stift innebär att församlingarna är kvar med lokal verksamhet, lokala församlingsråd och lokal personal. Därför kan det vara missvisande att rakt av applicera undersökningens resultat på det strukturarbete som pågår här.

Avslutningsvis vill jag också bemöta Jan Grimells påstående att stiftskansliet i Härnösand sväller genom att nya chefstjänster inrättas. Det är inte sant. De tre enhetschefer som det syftas på är anställda på tjänster som redan tidigare var inrättade, men som för ett år sedan gjordes om till arbetsledande tjänster.

Kajsa Åslin, pressekreterare Härnösands stift

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel