Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stig Sjölunds utställning - internationell favorit

Den italienska konsttidskriften Mousse Magazine ägnar sitt tjocka december-januari-nummer åt nyskapande utställningar 1985-1995.

Annons

Internationella konstkritiker, konstnärer och kuratorer har valt ut favoritutställningar från den perioden och från hela världen. Tre utställningar i Sverige finns med: den legendariska Implosion sammanställd 1987 på Moderna museet av Lars Nittve, Allan McCollems separatutställning på Roseum i Malmö 1990 och Timråkonstnären Stig Sjölunds installation Handen som gungar vagganGalleri Andreas Brändström i Stockholm 1993.

Installationen köptes då in av Sundsvalls museum och har visats på museet flera gånger, men lokalerna är inte idealiska där. Dessutom har den lånats ut till Galleri F15 i Moss i Norge och till Björneborgs konstmuseum.

Verket har fått sitt namn från den förrädiska amerikanska skräckfilmen Handen som gungar vaggan. Starka fläktar får glittriga vindspel att röra sig, inte kontemplativt utan de fladdrar oroväckande fort, ackompanjerade av hysterisk operamusik på hög volym. Den som först tycker att konstverket är roligt får efter ett tag nog och vill därifrån.

Konstverket skapar med egna medel en process. Säkert har konstverket valts ut av en person som sett det i Stockholm. Har själv märkt att det gjort bestående intryck på många som sett det där, men också på dem som mött det i Sundsvall. Stig Sjölund kommer från Timrå och är en välkänd person i det svenska och internationella konstlivet. 2014 gjorde han tillsammans med konstnärsvänner utställningen östrandvivstavarvbadhuset i Timrå. Just nu medverkar han i en samlingsutställning som Sundsvalls Konstförening arrangerar.

Läs mer om Stig Sjölund:

Medelpads manliga konstnärer ställer ut

Lokala konstnärer ställer ut på torget i Timrå