Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stilrent och coola detaljer – titta in i designerns totalrenoverade trea

På åttonde våningen med utsikt över både Södra och Norra berget bor Sanna Grannas och sambon Joel Book Söderberg. För ett år sedan blev de Sundsvallsbor på riktigt.
– Jag ville komma närmre mitt nätverk i Sundsvall, säger Sanna Grannas som driver smyckesföretaget Runa of Sweden.

TV: Stilrent och coola detaljer i Sanna Grannas och Joel Book Söderbergs helrenoverade trea.

De har varit ett par i snart tio år och har rötterna i Ångermanland, Joel kommer från Bollstabruk och Sanna är uppväxt i Kramfors.

– Jag är storstadsbruttan som träffade han från landet, säger Sanna med ett leende.

För några år sedan gjorde Sanna verklighet av en produktidé hon burit med sig länge. Hon startade Runa of Sweden, ett varumärke som tillverkar smycken, "shirtmarks" med ett litet märke i kanten. Märket är en gammal runa som heter Ing som handlar om att och börja göra saker.

– Jag lekte med tanken om att använda skjortknappen på ett annat sätt.

”Make your mark”, är varumärkets uppmaning och ytorna på smyckena är gråa och släta och bär på Höga kustens historia. Industriarvet i regionen finns också med på ett hörn genom tillverkningen som sker i Kramfors.

– Mycket av hjärtat för mig är att kunna jobba så regionalt som möjligt och hitta möjligheter där man inte tror att de finns.

Några nyheter är ringar och armband som nyligen visades på mässan Precious Fair. Sanna Grannas har vunnit flera priser, bland annat Precious Talent och Årets Entreprenör på Sundsvall Business Awards och hennes smycken finns nu hos femton återförsäljare runt om i Norden. Utöver Runa of Sweden jobbar hon som projektledare på Esatto.

Efter en tids pendling mellan Kramfors och Sundsvall ville Sanna komma närmare de människor hon lärt känna på jobbet. Joel som är bergsborrare jobbar ofta borta i perioder. Han gick gymnasiet i Sundsvall och var öppen för en flytt. Närheten till gym och konditori lockade när objektet på Storgatan kom ut på marknaden.

Det senaste året har varit händelserikt, även på det privata planet. På mindre än ett år har de renoverat hela lägenheten i sober och avskalad stil. Trean har fått nya golv och alla ytskikt har gjorts om – och den färg som återkommer i hela hemmet är grått i tre olika skalor. De gråa nyanserna är en favorit som har hängt med i deras tidigare hem.

– Det är en bra bas som lyfter fram andra färger, säger Sanna.

I vardagsrummet står en stor ljusgråsoffa och en bänk med fårskinn blir extra sittplatser.

Att använda naturmaterial är viktigt för Sanna som gärna plockar in det hon tycker om, hellre än att köpa snittblommor.

– Gräset i vasen hittade jag uppe på Norra berget under en promenad.

Tv-bänken är ett hemmabygge sedan tiden i Kramfors. På vardagsrumsbordet står ljusstakar i olika höjder.

– Jag älskar att tända ljus. I vår förra stuga i Norrfällsviken fick jag veta att jag hade 49 ljus tända. En kompis smög i väg och berättade det för mig, säger Sanna.

– Ja, det var ju kanske 38 grader i stugan då – men det var ljust, säger Joel och skrattar.

Bakom soffan står några tavlor. En av dem kommer från Sannas mormor, den står framme som en påminnelse. Både Sannas mamma och mormor har drivit företag.

– Jag var mycket med både mormor och morfar när jag var liten och de gick bort väldigt tidigt. Jag såg upp till henne, de blev mina hjältefigurer och jag förknippar den tiden med bra grejer. Jag fick följa med henne på inköpsresor och hjälpa till, säger Sanna och ler. På väggen sitter en guldskimrande lampa som ger ett varmt ljus till rummet.

– Den köpte jag till dig i födelsedagspresent, säger Joel.

– Den ger lite känslan av ”Sauroman” i Sagan och ringen, säger Sanna.

– Vem är det? Säger Joel.

– Då hade nog du somnat, säger Sanna.

Sommartid är balkongen en förlängning av vardagsrummet. Den är inglasad och med hög takhöjd. Under renoveringen var det ett skäprum men nu har det möblerats med en soffa i hörnet, ett bord med växter och ljus och gardinerna ger rumskänsla. En glasskiva i räcket ger en svindlande känsla.

– Det är lite självskadebetende att flytta till åttonde våningen när man är höjdrädd, säger Sanna.

Köket som tidigare var ärtgrönt har fått grå skåpluckor, nytt golv och grå färg på väggarna. Griffelväggen blev en speciallösning eftersom murstocken satt bakom.

– Det här har blivit ett ritblock till kompisars barn – eller till mig, säger Sanna.

Sanna och Joel bjuder på många skratt, de är sammansvetsade, lika och väldigt olika. De gillar oftast samma inredningsstil även om Joel är lite mer lantlig och Sanna drar lite mer åt New York och studiokänsla. Sanna plockar fram idéerna, hon letar bilder på Pinterest som hon sedan visar för Joel.

– Jag har lite svårt att visualisera hur det ska bli, säger Joel.

– Då kör vi optikervarianten, den eller den, och då brukar det bli bra, säger Sanna.

Lampor och spotlights är Joels avdelning. Stora klotlampor hänger ner över bänkskivan som är en marmorimitation. Den blev både en praktisk och ekonomisk lösning.

– Att få upp en skiva som är 4,20 lång i solid sten var helt omöjligt, säger Sanna.

Två tidningssidor från Nya Norrland och Västernorrlands Allehanda har fått en central plats i köket. De är från 1921 och har ramats in i svarta ramar. Kåsor och knivar hänger framme och bryter av den strama stilen.

Badrummet är kaklat och vid duschen ligger ett golv av natursten och i handfatet ligger massor av stenar.

– Det där är lite apropå att bo i lägenhet fast vi är naturmänniskor. Jag vill ha känslan av att stå ute och duscha. Jag tycker att det är skönt att stå på sten, säger Sanna.

Att naturen är viktig för Sanna Grannas är tydligt. Och livet i lägenhet kan vara en utmaning för någon som längtar närmre naturen.

– Det är klart att vi kommer sälja den här lägenheten och bygga ett Hjältevadshus uppe i Sidsjö. Förhoppningsvis kan jag ha 30-årsskivan där, säger Sanna.

FLER "HEMMA HOS":

Helenas hem i Njurunda lockar tusentals på Instagram

Hemma hos Miriam Parkman är det färgstarkt och vintage som gäller: "Har en stor förkärlek för 50-talets Kalifornien

Hennes hem är lyxigt, tidlöst och modernt – nu startar Erika inredningsföretag

Marie ritade familjens exklusiva hus med utsikt över sjön Marmen

Yvonne inreder hela huset med 50-tal: "Köpte massor för inga pengar alls"

Fredrik och Elin har rustat upp fallfärdiga Pinkebogård – se förvandlingen

Hemvändarna stortrivs i sekelskiftesvillan: "Det är bäddat för ett gott liv här"

BILDEXTRA: