Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stina Stoor får debutantpris: "För egensinniga och nyskapande noveller med doft av Västerbotten och wunderbaum"

Det har varit ett framgångsrikt år för författaren Stina Stoor. Nu tilldelas hon även Borås Tidnings debutantpris för sin novellsamling "Bli som folk".

Hon var nominerad till Augustpriset 2015 och för bara några veckor sedan fick hon ta emot Katapultpriset.

"För egensinniga och nyskapande noveller med doft av Västerbotten och wunderbaum" får hon nu även Borås Tidnings debutantpris vars prissumma på 100 000 kronor är den största i Sverige för en skönlitterär debut.

I "Bli som folk" har Stina Stoor i nio noveller skildrat en rad karaktärer i Västerbotten där hon själv är född och uppvuxen.

– Jag har konfliktfyllda känslor inför Västerbottens inland och inför hela min uppväxt. Ett tag var det ren skam, sa Stina Stoor till TT i en intervju i somras.

Att vinna är inget nytt – det lyckades Stina Stoor med redan vid första försöket i Umeås novelltävling, 2012. Men det dröjde innan hon gav efter för författardrömmen och slutförde "Bli som folk".

– Som man har tjatat, att jag ska skärpa mig och bli som folk. Man ska inte ha för många idéer som jag hade. Mina föräldrar ville att jag skulle ha det bra, och det innebar en stadig lön från ett riktigt jobb, förklarade hon för TT.

Övriga nominerade till Borås Tidnings debutantpris var Theodor Hildeman Togner ("Ut), Gabriel Itkes-Sznap ("Tolvfingertal"), Linna Johansson ("Lollo") och Anna Westphalen ("Perfekt packad skit").

Cecilia Burman/TT