Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stipendier flödade i Kulturmagasinet

Traditionsenligt avrundas kulturhösten med stipendieutdelning i Sundsvall.
I år delades både kulturstipendium, bildstipendium och konstnärsstipendier från den 40-årsjubilerande Grafström-Sandqvistska fonden för konst ut samtidigt.

Annons

Sundsvalls kommuns kulturstipendiater är i år två: tonsättaren och ljudkonstnären Annelie Nederberg, verksam i London, och konstnären Talel Dayekh, en driven målare som just gått ut från Valands konstakademi.

De fick sällskap på podiet av Ilona Johansson, som fick årets hedersomnämnande som idrottsledare (KFUM Kometerna) och Widestiftelsens stipendiat, biljournaliststudenten Emil Wesolowski, som i bild skildrat romernas situation i Sundsvall.

Talel Dayekh blev också en av Grafström-Sandqvistska fondens fyra stipendiater. De övriga var Ann-Kristin Källström, som får stöd för att gå en grafikkurs i Japan, Ylva Westerlund som vill skapa ett verk där pappersindustrins historia, hennes egen historia samt science fiction blandas, samt Emilia Bergmark, Sundsvall, interdisciplinärt verksam konstnär som får stöd för ett bokprojekt.

Till Grafström-Sandqvistska fondens jubileum har Sundsvalls museums förra konstintendent Barbro Björk skrivit en historik, där man kan läsa om hur fonden kom till. Ursprunget var Attmarfödde konstnären Olof Grafström (1855-1933), generationskamrat och vän med bland andra Anders Zorn och Bruno Liljefors. Men när han och Zorn luffade omkring i Dalarna, Medelpad och Hälsingland målade han mest landskap medan Zorn målade porträtt.

Han fortsatte att avbilda romantiska landskap i Jämtland, fjällvärlden - och inte minst senare i USA, dit han emigrerade 1886. Han skildrade urinvånare som då ännu levde på ursprungligt vis, han målade altartavlor åt svenskamerikanska församlingar i Mellanvästern samt blev professor och föreståndare för konstutbildningen på Augustana College i Rock Island, Illinois.

1928, som pensionär, flyttade han tillbaka till hembygden och fortsatte måla och engagera sig i kulturlivet. Efter hans död stiftade vännerna en stipendiefond i hans namn med ändamålet att stödja konstnärer med anknytning till regionen. Det första stipendiet gavs 1975 till Urban Norman. Lite senare slogs fonden samman med Arthur Sandqvists donation till Sundsvalls Konstförening för ett kommande konstmuseum, som då inte längre var aktuellt.

Många konstnärer som i dag är verksamma i Medelpad har fått stipendium genom åren, bland andra Johan Mauritzson, Olof Ahlström, Ulla-Carin Winter och Anna Malmberg. Fonden stöder också konstinköp för donation till museet.