Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stjärnan från Sundsvall klar för VM – drömmer om guld: "Blir det största i karriären"

 
Fotbolls-VM 2019
Visa alla artiklar

Trots att hon var given i svenska startelvan i slutet av kvalet var hon nervös inför VM-uttagningen.
Nu kan Hanna Glas pusta ut efter beskedet från förbundskapten – hon är glasklar för VM.
– Det är det här man spelar fotboll för, säger hon till Sporten som träffat henne hemma i Sundsvall.

Hanna Glas har en omtumlande karriär att titta tillbaka på. Hon har hunnit med att ta guld i U19-EM, varit med i EM 2017, blivit värvad av jätteklubben Paris Saint-Germain. Och tagit Sverige till VM 2019.

Lät det imponerade? Lägg då till att hon under den tiden tvingats till tre korsbandsoperationer – och att hon ännu bara är 26 år gammal.

Nu kan hon lägga till en plats i VM-truppen 2019 på den listan. På torsdagen blev hon uttagen som den enda spelaren med Sundsvallskoppling när förbundskapten Peter Gerhardsson presenterade sin trupp.

I måndags kom hon hem till Sundsvall igen efter sin första säsong i Paris. Här ska hon träna med moderklubben SDFF och ladda om batterierna med familj och vänner innan hon reser tillbaka till Frankrike igen. Men denna gång för att spela VM. 

– Det är skönt att komma hem igen, det har varit en lång säsong. Jag kom direkt från slutet av Damallsvenskan in till starten av den franska ligan, så nu känns det som bra tajming att få återhämta sig lite, säger hon när sporten möter henne i huset där hon växte upp.

Glas lämnade damallsvenska Eskilstuna i september och skrev på för miljardklubben PSG. Där har hon fått gott om förtroende i en säsong som slutade med en andraplats.

– Det har varit en lärorik första tid. Det är en enorm skillnad på PSG och Damallsvenskan, bara sett till förutsättningar, planer, media och arbetet runtomkring. Man får mersmak av att fortsätta utvecklas, speciellt när man känner att man klarar av nivån, säger hon, och tillägger:

 – Ibland tänker jag bara; ”wow, jag bor i Paris.” Bara det är en så häftig upplevelse i sig.

Trots gott om speltid i både klubb- och landslag var Glas ändå nervös inför VM-uttagningen. Förbundskapten Gerhardsson hade inte gett några intentioner på förhand om vilka spelare som skulle få komma med.

– Det är klart att det har varit nervöst nu på våren, det har ju ändå varit ett VM på spel. Men nu på slutet har jag ändå känt mig bekväm med att jag har gjort vad jag kan, resten är förbundskaptenens beslut, säger hon.

Årets VM blir hennes första. I det senaste mästerskapet år 2015 hade hon hade inte ännu gjort sin landslagsdebut och skadade samma år sitt korsband för tredje gången.

Trodde du att du skulle kunna spela ett VM i framtiden då?

– Jag trodde att var möjligt även när det hände. Jag kände när jag skadade mig att jag hade väldigt mycket i mig och skulle kunna nå väldigt långt. Sedan att det nu kommer hända känns ändå jättekonstigt, säger hon och skrattar.

Det kan gå hur som helst i VM, det gäller att vara ordentligt förberedd

Torsdagens besked om uttagningen gör att vistelsen hemma i Sundsvall kommer bli kortvarig. Planet mot Frankrike lyfter i slutet av maj. USA, Chile och Thailand står för motståndet i Sveriges grupp. Öppningsmatchen spelas mot Chile i Rennes den 11 juni.

– USA blir tufft men Chile och Thailand är motstånd som vi ska slå. Sedan vi vet vi ju hur det är i fotboll, det kan gå hur som helst, så det gäller att vara ordentligt förberedd, säger hon.

Vad förväntar du dig av turneringen?

–  Alla i laget drömmer om VM-guld. Den chansen finns, vi har ändå visat lag som England, Danmark och Kanada att vi kan spela på den högsta nivån. Det handlar bara om att vi måste göra det under hela VM också, säger hon.

– Det är det vi siktar på. Själv hoppas jag få starta och att jag kan bidra med mål och assist.

VM blir det största i karriären

Hur mycket tänker du på VM just nu?

– Det är klart att man gör det nästan hela tiden, när man tränar har man det i bakhuvudet för att få extra motivation. Men jag försöker ändå koppla bort fotbollen så gott det går nu under semestern.

Hur går det?

– Det går helt okej. Men det ska bli otroligt stort att spela VM, det är det här man spelar fotboll för. Det blir det största i karriären, säger hon med iver i blicken.

HELA TRUPPEN

Målvakter: 

Hedvig Lindahl

Zecira Musovic

Jennifer Falk

Försvarare:

Linda Sembrant

Magdalena Eriksson

Amanda Ilestedt

Nilla Fischer

Hanna Glas

Jonna Andersson

Nathalie Björn

Mittfältare/anfallare

Caroline Seger

Julia Roddar

Elin Rubensson

Julia Zigiotti Olme

Kosovare Asllani

Fridolina Rolfö

Sofia Jakobsson

Stina Blackstenius

Mimmi Larsson

Olivia Schough

Anna Anvegård

Lina Hurtig 

Madelen Janogy