Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stjärnorna lyste upp Musikschlaget

Melodifestivalen må ha fyllt ett halvt sekel, men i går fylldes Aveny. Plötsligt vimlade det av rockstjärnor och schlagerrävar i den stora danslokalen. Och när det första Musikschlaget hölls inför stor publik skrevs historia i Sundsvall.

Febrig förväntan, flashiga festblåsor och fartfyllda låtar fanns det också gott om, och den fem man starka juryn slet sitt hår innan vinnaren kunde utses.

Annons

Bildspel med ljud från Musikschlaget

Det hade utlovats glitter, glamour och grym musik och det var precis vad de tio tävlande artisterna bjöd på. Det var trerättersmiddag och klirrande glas, storbildsskärmar och intervjuer från greenroom. Publiken rycktes med och applåderna ville inte ta slut.

Musikschlaget var fram tills i går en fem år gammal dröm, som uppstod när Sångsvalls stolthet Maitraiders var med i en internationell musiktävling för funktionshindrade i Aten. På planet hem bestämde de sig för att "det här kan vi också göra, fast mycket bättre".

Och på lördagskvällen var tio tävlande, från Lund i söder till Östersund i norr, på plats.

– Det här är en riktigt svår uppgift. Vi ska bedöma musikaliteten, originaliteten och helhetsintrycket där det sist nämnda väger lika tungt som de båda andra kriterierna tillsammans, förklarar musikern, producenten och jurymedlemmen Micke Öhlén.

Konferencieren Annamia Fast och Radio Västernorrlands TullaMaja Fogelberg höll i trådarna, tillsammans med arrangerade Maitraiders och studieförbundet Bilda.

– Jag tror det här är bland det bästa jag har varit med om. Så mycket musikglädje, säger Annamia Fast.

Många av de medverkande vittnade om att de kände sig riktigt nervösa inför sina framträdande, men för rutinerade P-O Adolfsson i Esters Orkester var det som en vanlig dag på jobbet.

– Det här är ju som vilken spelning som helst, säger han.

Ändå bjöds gästerna på riktigt lyxiga inslag. När artisterna anlände till Sundsvalls järnvägsstation under fredagen tog Maitraiders emot.

– Vi stod och spelade i vänthallen och sedan fick alla åka limousin till hotellet, berättar bandmedlemmen Klas Ersson.

Sexton tävlingsbidrag hade skickats in från hela landet, och de tio utvalda framförde allt från ballader till tung rock. En låt handlade om drömmen om en särskild tjej, och en annan om en intensiv längtan efter en annan sorts rikedom. "Jag vill sova i stoppade sängar, som är fyllda av pengar", sjöng segrande Jennie Lind från Solna.

Och skickliga musiker brukar ju kunna locka till sig både det ena och det andra. I alla fall när de har vunnit en musiktävling. Eller när de har lyckats skriva historia.

Annons