Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stjärnorna sörjer Josefin Nilsson – "Hon var otroligt speciell"

Artisten Josefin Nilsson, känd från Ainbusk, är död. Hon blev 46 år.
"Hon somnade i dag in i sitt hem. Familjen är samlad och vi på teatern har nåtts av det ofattbara budet", säger Thomas Sundström, teaterchef för Länsteatern Gotland på Facebook.

Ainbusksångerskan Josefin Nilsson avled på måndagsmorgonen i Visby på Gotland.

LÄS ÄVEN: Ainbusk-Josefin Nilsson är död

Regissören Hannes Holm nåddes av beskedet vid en inspelning av en tv-serie i Indien. Han var tillsammans med Björn Kjellman och de båda chockades av sångerskans bortgång.

– I Josefin fanns mycket kärlek och sorg samtidigt. Det kan man höra när hon sjunger. Hon lyckades med det svåra att få fram liv, kärlek, sorg och död men också humor, säger Hannes Holm till TT.

Det var 1997 som Josefin Nilsson spelade i filmen "Adam & Eva" mot Björn Kjellman. Hannes Holm regisserade filmen och har sedan dess haft kontakt med Josefine Nilsson.

– Hon var lite som den ö hon kom ifrån - Gotland. Otroligt vacker och samtidigt exotisk och annorlunda i den svenska naturen. Hon var som en ö man kommer till och ibland ändå måste lämna.

1983 bildade Josefin gruppen Ainbusk Singers tillsammans med sin syster Marie. Systrarnas senaste studioalbum kom 2008 och var en ny version av samlingsskivan "En samling" från 2003. Men 2009 valde hon att ta en paus från musiken.

– Jag flyttade hem till Gotland för att komma ifrån allt. Första tiden bodde jag hos våra föräldrar, sade Josefin i fjol i en långintervju i Hemmets.

2002 gjorde Josefin Nilsson sin musikaldebut i Björn Ulvaeus och Benny Anderssons uppsättning av "Chess".

– Hon var otroligt speciell. Hon var unik på alla sätt. Det är svårt att säga vad det var. Hon var en otroligt stark personlighet, säger Ulvaeus till Expressen.

När Hemmets träffade Josefin Nilsson sprudlade hon av energi inför en kommande spelning med sin syster Marie. I samma intervju berättade hon om att hon under flera år varit psykiskt slut och brottats med depressioner.

– Det finns ett lyckorus i att stå på scenen. Och visst, det blir ett sätt att glömma, sade hon då.

Förra våren medverkade Josefin Nilsson i föreställningen "Systrarna Sisters" som sattes upp på Länsteatern på Gotland och som skulle ha spelats i Stockholm i höst.

"Vi kommer att minnas Josefin för ett artistliv som innehåller mer än vad de flesta hinner med som lever betydligt längre. Shower, filmer och nu senast en brännande aktuell berättelse om livslust, livskriser och brännande skärpa tillsammans med sin syster Marie i 'Systrarna Sisters'", skriver teaterchefen Sundström.

Stjärnornas reaktioner:

• Kalle Moraeus, artist, till TT: "Det är jättesorgligt. Hon var en stor konstnärssjäl och en sann glädjespridare. Hon var en helt otrolig sångbegåvning. När jag hörde henne sjunga för första gången trodde jag inte mina öron", säger han till TT.

• Charlotte Perrelli, artist, på Instagram: "Ofattbart…Jag blir så ledsen. Denna begåvade, vackra, varma människa. Fina Josefin…Nu finns du inte längre kvar hos oss. Må änglarna vara med dig."

• Nanne Grönvall, artist, på Twitter: "Den karismatiska, fantastiska artisten Josefin Nilsson har gått bort. Tack för alla oförglömliga sånger och shower som alltid berörde."

• Sanna Nielsen, artist, på Instagram: "Älskade, begåvade, vackra, fina Josefin. En stor sorg att du inte längre finns med oss. Vi glömmer dig aldrig. Vila i frid."

• Richard Herrey, arist, på Twitter: "Vilken tragisk nyhet. Vilken sorg för hennes familj Josefin Nilsson har somnat in."

• Magnus Carlsson, artist, på Instagram: "Ledsamt att höra att talangfulla Josefin Nilsson från Ainbusk lämnat oss. Vi träffades flera gånger, bland annat under Melodifestivalen 2005. Hennes Björn & Benny-album Shapes är bland de bästa någonsin, det går inte en vecka utan att jag lyssnar på minst någon av låtarna. Mina tankar går till hennes närmaste."

• Thomas Di Leva, artist, på Twitter: "Josefin Nilsson. Tack för allt du gett oss. Din vackra röst fortsätter för alltid att sjunga i våra hjärtan. Ljus, Frid & Kärlek."

• Rikard Wolff, artist, på Facebook: "Vackra, begåvade, roliga kollegan Josefin Nilsson är död. Så oerhört ledsamt. Underbara Jossan RIP."

Källa: Instagram, Twitter