Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stockholm blir magiskt – jätteutställning där publiken kan interagera med installationerna

3D-simuleringar, skelett och en rosa karusell. i lördags öppnade gatukonstutställningen "Magic City" i Stockholm.
Konstnärerna hoppas på att möjligheten att interagera med installationerna ska locka fler än bara de redan invigda.

På en bänk inne på Magasin 9 i Frihamnen sitter den polsk-amerikanska konstnären Olek. Hon har varit uppe hela natten och jobbat men har ändå kommit tillbaka tidigt för att fixa de sista detaljerna på sin virkade karusell.

– Idén till karusellen fick jag efter att ha jobbat med tung, politisk konst under lång tid. Efter det ville jag göra något lättare, något som för en tillbaka till barndomen och glädjen, säger Olek.

Hon är en av drygt 60 konstnärer som medverkar i utställningen "Magic City", som tidigare har setts av 250 000 besökare i Tyskland. Hennes färgglada åkattraktion lär bli populär att fotografera och lägga upp i sociala medier. Utställningens kurator, Carlo McCormick, ser inga problem med att vara publikfriande.

– Jag jobbar i den traditionella konstvärlden också och det är samma sak där, alla vill ha verk som lämpar sig bra för Instagram, säger han och skrattar.

Stockholmsbaserade Vegan Flava arbetar med skelett som symbol "för att kunna skala av alla lager av identitet och komma fram till det som vi har gemensamt".

Hans bidrag till utställningen består av fyra tavlor och två dikter. Målningarna har inslag av mänskliga ben men också av grenar och löv. På så vis vill Vegan Flava kommentera människans motsägelsefulla relation till naturen.

– De allra flesta skulle nog säga att de älskar att vara ute i skog och mark. Samtidigt förstör vi naturen med vårt sätt att leva.

Vegan Flavas målningar hör till den mer traditionella konst som visas på utställningen. På andra håll syns mer experimentella installationer med flera verk där konstnärerna har laborerat med 3D-illusioner och där besökarna själva kan utforska och bli en del av verken. Även digitala innovationer spelar en viktig roll för flera av dem som ställer ut på Magasin 9.

– Jag tycker ofta att ny teknik används på ett trist sätt. Det handlar mest om att göra helt poänglösa grejer bara för att det råkar vara möjligt, säger den New York-bördige konstnären Jordan Seiler.

Han står och håller upp en mobil framför en vägg med fyra svartvita fotografier. På fotografierna syns fyra reklamtavlor från olika europeiska storstäder där Seiler har bytt ut reklamen mot affischer med sina egna mönster. Under tavlorna står en liten bänk med telefoner. Genom att hålla telefonens kamera mot tavlorna på väggen byts de svartvita motiven på mobilskärmen ut mot filmklipp i färg som visar när Seiler förändrar reklamtavlornas innehåll.

– Min tanke är att augmented reality ska bli ett sätt för publiken att låsa upp och få tillgång till de olagliga handlingar som ligger bakom det här verket.

Möjligheten för publiken att kunna interagera med konstverken spelar en viktig roll även för Olek, som hoppas att besökarna åker ett par varv i hennes karusell.

– En del människor kan känna rädsla och osäkerhet inför konstvärlden. Jag hoppas att vi kan komma runt det genom att bjuda in folk till att själva vara en del av konstverken säger hon.

Fakta: "Magic City"

Utställningen med ett 60-tal internationella konstnärer är producerad i Tyskland. I Stockholmsversionen har man lagt till ett antal konstnärer, bland annat streetartduon Akay & Olabo, Huge och Vegan Flava."

Magic City" är utformad som en stad med trottoarer, övergångsställen och husfasader.

Utställningen pågår från den 28 oktober till den 8 april på Magasin 9 i Stockholms frihamn. Sedan fortsätter den ut på en fem år lång turné i världen med totalt tio stopp.

I Magasin 9 har samma arrangör tidigare visat den stora Tutankhamun-utställningen som sågs av 100 000 personer.