Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stockholmare ställer till det på landsbygden

Jag tror att utlokaliseringarna av statliga verk kan i bästa fall bli bra, om det hanteras rätt. Risken finns att regeringen ser till att det blir stockholmare som kommer att styra verksamheterna på landsbygden, som inte alltid är i samklang med den verklighet som råder på landsorten. Exempelvis att rovdjursfrågor kommer att styras från län som Värmland eller Dalarna, där bönder och jägare drabbats hårt av förd rovdjurspolitik, är väl knappast troligt. Att folk som jag skulle få chansen att delta i den verksamheten är inte heller troligt. Av den enkla anledningen att jag fått avsluta mitt småviltsarrende på grund av att lodjuren i princip tagit allt som jag betalat för. Den sortens folk kommer knappast rovdjursministern med anhang vilja ha med att göra. Det troliga är att de kommer att bli folk från Stockholm och rovdjursföreningen som blir utsedda till sådana verksamheter. Vilket gör att effekten av utlokaliseringar troligen inte kommer bli mera värt än en brakskit för lantortsfolket.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

I början av 1980-talet var jag cirka fyra månader i Strömsund. Där fick jag höra vi måste hålla stockholmsdjävlarna borta för kommer de hit så ställer de till det för oss. Jag tog detta påstående som ett grovt skämt. Med tiden har jag förstått att kommer det in en stockholmare i en verksamhet på landsbygden så skall de ha till stockholmsfasoner, i stället för att hjälpa landsortsfolket få till det acceptabelt. Dessvärre har tiden och erfarenheterna lärt mig att förstå att de jämtar jag var i kontakt med 1980 inte skämtade när de inte vill ha för mycket med Stockholmare att göra. Dessvärre så är det inte ovanligt att man upptäcker hos stockholmare i varierande verksamheter, har en liknande syn som Anna Kinberg Batra som har sagt att stockholmare är mera begåvade än lantisar. Stockholmare får väl tro att de är mera begåvade än lantisar. Det viktiga är att de håller sig i Stockholm och inte ställer till det värre än det redan är på landsbygden.

Anders L. Larsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel