Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stockviksåkaren är laddad för skidpremiären i Bruksvallarna

Anders Svanebo funderade på en civil karriär.
Då fick han en plats i landslaget inför säsongen som startar i Bruksvallarna i dag.
– Det ska bli spännande. Det är alltid svårt att sia om hur det går inför första tävlingen, säger Svanebo.

Annons

Under förra säsongen gjorde Anders Svanebo en heltidssattsning så skidåkningen.

Något som gav en positiv utveckling, och som ledde till en landslagsplats till den här säsongen.

Hade inte belöningen kommit kunde han ha lagt skidorna på hyllan.

Men när belöningen i form av landslagsplatsen kom så tändes gnistan igen.

– Det har gått bra. I början var det mest att känna av och följa med strömmen. Det har varit bra att få sparra med de bästa i landet på träningarna, säger Anders Svanebo.

Under fredagen startar säsongen på riktigt för Svanebo och resten av landslaget när tävlingarna i Bruksvallarana drar i gång. Och Svanebo kommer köra alla distanser under helgen.

Några förhoppningar om en framskjuten placering vill Svanebo inte sia i inför Bruksvallarna, men han vet vad han vill se från sin egen sida.

– Jag vill åka så att jag får en plats i truppen till världscuptävlingen i Finland nästa helg. Men det gäller att hitta känslan. Jag har inte varit på snö. Det brukar ta ungefär två månader på snö innan man är där, säger Svanebo.

Förutom en plats i landslaget är det fler saker som har förändrats för Svanebo.

Sedan en tid tillbaka får han hjälp med tekniken av den förre elitskrinnaren Sebastian Falk. Av honom får han hjälp med att göra om sina dåliga delar till bra delar.

– Han är väldigt pedagogisk. Han har en helt annan bakgrund och är inte fast inne i skidvärlden utan kan se lite utanför boxen. De träffar vi har haft har känts bra. Det gäller att hitta de dåliga delarna och göra de till bra delar, säger Svanebo.

Trots att han har tagit plats i landslaget har han varit noga med att inte köra slut på sig själv innan säsongen har börjat.

– Det är lätt att gapa efter mer. Jag hoppas att jag har hittat en balans och inte tränat för hårt. Lite mer har jag tränat, men det gäller att vara smart, säger han.

I Bruksvallarna får han direkt chansen att visa vad han går för då han finns med i startlistorna på tio kilometer klassisk, 15 kilometer samt på den klassiska sprinten.

Och nästa helg kan det alltså bli världscuptävling i Finland för Stockviksåkaren.