Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stod inte ut med smärtan men fick ingen hjälp – 24 veckors väntan på operation

Jag gjorde illa min högra axel och fot vid en halkolycka på blöta och hala marmorgolv den 3 juli 2017. Jag kom under privat vård avseende min högra axel då det var chanslöst att få röntgen via landstinget. Skadorna var avslitna senor och axel och arm var i stort omöjliga att röra.

Vad gäller foten så var den skadan inte prioritet för mig då armen och axeln gjorde överlägset mer ont.

Successivt började foten att dominera med värk, kraftig svullnad och gångsvårigheter. Jag sökte röntgenhjälp för foten men den visade inga synliga frakturer. Jag fick sjukgymnastik som absolut inte gav något resultat utan allt bara gjorde mer ont.

Jag tog ny kontakt med vårdcentralen då något mer var tvunget att göras och begärde utvidgad röntgen på underbenet dit värken nu expanderat. Men röntgen visade ingen fraktur där heller.

Efter ett tag besökte jag vårdcentralen igen då värken ökat än mer och värktabletterna slutat dämpa smärtan. Jag fick löfte om en remiss till Sundsvalls sjukhus ortoped i syfte att få magnetröntgen. Nu var värken så kraftig att jag knappt kunde sova, så jag dristade mig till att nästkommande morgon åka upp på akuten eftersom jag inte stod ut längre.

Läs också: De som bor nära vårdcentralen bör ha förtur till platserna

Jag träffade en AT-läkare och ytterligare en läkare som framförde budskapet att jag inte var någon akutpatient och skulle avvakta remissvaret när ortopeden skulle kalla mig till undersökning.

Dristade mig då till att begära att det borde vara möjligt att akuten skulle koppla in en ortopedläkare med hänvisning till mitt långa skadeproblem och, för mig, min nu akuta och kraftiga värk dygnet runt. Beskedet var då att det inte var aktuellt då skadan, enligt dem, inte var akut.

I mitt fall får jag till sist hjälp efter onödig värk och en massa onödigt jobb. Tänk på alla som inte har råd eller kan tala för sig i vård-Sverige – vad gör vi med köerna och vårt landsting?

Eftersom jag inte kunde stå ut med längre kontaktade jag det privata alternativet nästa dag och fick då direkt hjälp med magnetröntgen nästa dag i Stockholm.

Läs också: Politisk prestige drabbar patienter och personal på Sidsjö vårdcentral

Röntgenresultatet visade på delvis eller helt avsliten sena på fotens yttersida samt ledbandsskador som måste opereras.

Remissvaret från ortopeden i Sundsvall anlände den 14 december, samma dag som jag fick operationstiden i Stockholm. Svaret: Beräknad väntetid för undersökning ytterligare 12 veckor samt därefter ny kötid för eventuell operation.

Läs också: Pengar sätter hinder för kunskap i vården – personalen skriker ut sin frustration

Tänk, cirka 24 veckor från skada till en eventuell operation – kanske dags att ta patienten på allvar när de vidhåller sina smärtor tid efter annan?

Jag har långt ifrån de värsta skadorna, detta är bara ännu ett exempel på problemen i vården och bristen på styrning och personal. I mitt fall får jag till sist hjälp efter onödig värk och en massa onödigt jobb. Tänk på alla som inte har råd eller kan tala för sig i vård-Sverige – vad gör vi med köerna och vårt landsting?

Sg

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel