Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stöd till biogasproduktion kan sökas

Nu kan jordbruk och andra landsbygdsföretag söka stöd för framställning av biogas ur gödsel. Företag kan från årsskiftet få 30 procent av investeringskostnaden för produktion eller förädling av biogas, dock högst 1,8 miljoner kronor till samma företag under tre år.

I potten ligger 200 statliga miljoner som ska få i gång biogasproduktionen. Pengarna, totalt 40 miljoner per år, ligger för åren 2009-2013 som en del av landsbygdsprogrammet.

Målet är 0,3 terawattimmar (TWh) biogas fram till och med 2013. Enligt en utredning kan det årligen minska utsläpp av växthusgaser med 150 000 ton.

Intresserade företagare ansöker till länsstyrelsen. Villkoren är dock att minst hälften av biogasens grund ska komma från gödsel, samt att anläggningen säkerställer tät efterlagring, skriver Jordbruksverket i ett pressmeddelande.