Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stöde har fått triss i författare

Tre författardebutanter.
Tre olika genres.
Men de har en sak gemensamt – de kommer alla från Stöde.

Annons

– Vi har en så kreativ miljö här i Stöde, säger Lena Åsberg och får genast medhåll av Anita Jacobson och Margareta Rudbo.

Trion har under sommaren debuterat som bokförfattare och till helgen åker de ner till stora bokmässan i Göteborg med sina alster. Böcker som spänner från barndom till ålderdom.

För barnboksförfattaren Lena Åsberg började författarkarusellen snurra med sällskapsspelet ”Helgalna charader”.

Busig barnbok

– Ja, jag började faktiskt med att göra ett spel. Sedan jag var nio år och såg tv-programmet ”Gäster med gester” så har det funnits där i bakhuvudet och till slut blev spelet verklighet. Jag har gjort allt, från idé till utformning av kartongen, bilder och ordspråk, berättar Lena.

Sedan var det någon som sa: du borde skriva en barnbok Lena!

– Det hade liksom legat och puttrat nästan ett år innan boken föddes, säger Lena.

”Vad vore livet utan bus” är historien om Benny Bus stora kärlek till kakor och riktar sig till barn mellan tre till sex år.

– Den är skriven på talspråk och det är Bennys mystrasa som berättar om Bennys bravader, säger Lena.

Kärlek till naturen

För Margareta Rudbo har skrivandet alltid funnits där och hon släppte så sent som för några veckor sedan sin bok ”Källor till glädje” som är en sammanfattning av åren som krönikör för Sundsvalls Tidning. Alla publicerade texter återfinns på 285 sidor där Margaretas kärlek till naturen får stor plats.

– Det är fantastiskt roligt och vilken respons jag fått på boken, säger en överväldigad Margareta.

– Jag funderar faktiskt redan på en ny bok med noveller.

Den sista i trion är Anita Jacobson som sedan barnsben ägnat sig åt skrivande och kanske mest i diktform.

Anita, som även är flerfaldig poetryslam-mästarinna, säger själv att hon behövde få en spark i baken för att komma till skott med boken.

– Jag behöver en deadline och när Lena sparkade lite på mig blev det fart, säger Anita.

För att få en röd tråd i boken tog hon helt sonika sitt estradpoesiprogram som hon framför på scen och sammanställde till en bok.

Både allvar och humor

– Jag har väldigt mycket material att välja bland, men det var svårt att hitta tråden. Jag stoppade även in en dikt från tonåren och några extra texter som jag tycker mycket om, säger Anita.

Poesi kan för många låta tråkigt, men det tillbakavisar Anita snabbt.

– Både humor och allvar samsas i poesin. Men visst är det lättare att sälja en bok om någon först lyssnat till mitt framförande. Det blir som att levandegöra boken, säger Anita.

De tre författarna har även varit med och startat en facebook-grupp, ”Sundsvall skriver och läser”, och hoppas få många intresserade.

– Vi har ju ett ensamarbete och genom den här gruppen kan man få gemenskap och det är ju även för dem som läser böcker, säger Anita.