Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stödfunktionen som lever

Annons

Replik på "Brottsofferjouren som bara försvann", ST 12 oktober.

Skribenten påstår att brottsoffer i Sundsvall inte får hjälp och stöd i sin situation eftersom jourpersonerna i Sundsvall avgått från sitt uppdrag. Vidare kan man läsa att i enstaka fall kan hjälp och stöd erbjudas från andra jourer.

Så här är det. När stödpersonerna i Sundsvall avgick kontaktades omgående övriga jourer i Västernorrlands län med en förfrågan om att, utöver ärenden i den egna jouren, tills vidare även hjälpa till med ärenden avseende brottsdrabbade i Sundsvallsområdet. Samtliga stödpersoner runt om i länet svarade ja på det. Denna positiva attityd har naturligtvis inneburit ett väsentligt ökat tryck på de övriga jourerna i länet. Men man har i alla fall utfört denna uppgift. Så skribentens påstående, att stöd från andra jourer sker endast i enstaka fall, är inte korrekt.

Erfarenhetsmässigt vet vi att 99 procent av de brottsoffer som söker stöd hos jourerna så förmedlas kontakten via polisen. Det nu aktuella förhållandet gör att polisen regelbundet förmedlar ärenden, avseende brottsdrabbade från Sundsvallsområdet, ut till övriga jourer i länet.

Sedan lång tid tillbaka har ett arbete pågått på olika sätt för att rekrytera nya stödpersoner i Sundsvall. Detta har inte varit enkelt. En stödperson arbetar ideellt, alltså helt utan ekonomisk ersättning. Men den senaste tiden har vi funnit personer som förklarat sig beredda att åta sig uppdraget att fungera som stödpersoner. Ännu är dock antalet för få, flera behövs. Så fort antalet personer/deltagare är tillräckligt stort kommer utbildning påbörjas.

Skribenten avslutar sin insändare med orden "Var finns viljan att hjälpa till i Sundsvall"? Den frågan instämmer vi verkligen i. Vi behöver få kontakt med fler personer i Sundsvallsområdet som är villiga att ge lite tid då och då för att ha kontakt med och ge stöd till brottsdrabbade människor. Att ni finns är vi helt övertygade om, så ge er tillkänna. Ring gärna vår jourtelefon nr 0200-21 20 19 och berätta att du vill hjälpa till i Sundsvall så tar vi kontakt med dig.

Att stödja brottsdrabbade är ett både intressant, tacksamt och på sitt sätt lönsamt uppdrag, för den tacksamhet man kan få efter ett stödjande samtal med personer som drabbats av brott är obetalbar.

Lars Edlund och Jan Bergquist

Brottsofferjourens regionråd, Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel