Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stolta romska Nackstabor höjer rösten mot fördomarna

Den romska folkmusiken blandas med den svenska. Det bjuds på hip hop, break dance, rap och kulning i en salig blandning. Det är omöjligt att sitta stilla när tonårskillarna i Sound of Nacksta ger sin fartfyllda sång- och dansföreställning under Nackstakalaset.
– Det har funnits mycket hat. Nu vill vi motarbeta fördomarna, säger Denis Stojanović.

Molnen hänger tunga över Frälsningsarméns lokal i Nacksta. Regnet strilar och asfalten är snörvlande grå. Men inne i den fullsatta samlingssalen kan den medryckande showen troligen värma vilket kylslaget junihjärta som helst. Små och stora Nackstabor av olika nationaliteter ser förundrat på när killarna på scenen utmanar gravitationen.

De har alla sitt ursprung på Balkan och under uppväxten har de präglats av både den romska och svenska kulturen.

– Vi är uppfödda med sång och dans, säger hip hoparen Shemir Quni som har dansat sedan han var 13 år.

Nu är han 26 och sprider bland annat sitt kunnande till ungdomarna i Nacksta.

16-åriga Denis Stojanović är en av dem som under våren har deltagit i Nackstagården, Svenska kyrkans och studieförbundet Bildas körprojekt Sound of Nacksta.

– Till hösten fortsätter vi. Då ska vi bilda en förening och göra en teater om vår kultur. Det behöver spridas kunskap, säger han.

Körledaren och kompositören Yamandu Pontvik är en av alla dem som har stöttat och arbetat med projektet.

– Det här är integration på riktigt och till hösten fortsätter vi både med teatern, dansen och en kör. Vi ska också starta ett projekt tillsammans med Skönborgs folkdanslag, berättar han.

Och verksamheten ägnar sig inte bara åt kulturyttringar. Eller kanske är det just det de gör.

– Vi har även träffats för att prata om värderingsfrågor och alla lär sig olika saker av varandra, säger Robert Nordlund, pedagog inom Svenska kyrkan.

Han är den enda i gänget som är född i Nacksta.

– När jag flyttade till Sundsvall för sex år sedan fick jag höra mycket negativt om den här platsen. Jag tänkte hela tiden att det inte kan stämma och nu vet jag. Det finns en enorm potential i ungdomarna här, säger Yamandu Pontvik.

Sound of Nacksta startades genom en öppen inbjudan till en kör för alla åldrar och nationaliteter i området och det var främst de romska ungdomarna som nappade.

I går hölls den bejublande premiärföreställningen på Huberget i Stöde och därefter väntade Nackstakalaset.

– På nationaldagen har fler möjlighet att se dem. Då uppträder de på Stora torgets scen klockan vid halv två-tiden, säger Tove Liljedahl från studieförbundet Bilda.