Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa statlig sexpropaganda

Annons

Kanske har ni också läst och hört om alla protesterna mot UR:s tecknade instruktionsfilm för barn om sexualitetens teori och praktik. Vad jag däremot inte har sett någonstans är de faktiska protesterna.

Det är som om förespråkarna för statlig uppfostran av barn i enlighet med värdeliberala ideal inte kan bärga sig. Om sedan de inskränkta sexmoralisterna tiger – eller kanske inte ens finns i den form och utsträckning som Kungsholmsliberalerna tror – då låtsas man.

Eller är tanken att de inskränkta sexmoralisterna faktiskt tycker och tänker en massa hemska saker om UR:s propagandafilm, men inte vågar säga det högt? Att protesterna finns i någon sorts platonsk bemärkelse, så att påståendena om dem stämmer trots att de inte finns in sinnevärlden?

Nå, låt mig då axla den tunga bördan av att komma ut som motståndare till UR:s sexfilm. Mitt motstånd (jag tror att det är representativt för protesterna som inte finns, men som ändå egentligen finns) handlar nämligen inte om den sexualmoral som den uttrycker. Den har sina poänger, följer (i bästa fall) ur en genomtänkt människosyn och ryms givetvis inom ramen för vad en västerländsk demokrati bör tillåta.

Men jag delar den inte. Jag uppfostrar inte mina barn så. Och min sexualmoral har också sina poänger, följer ur en genomtänkt människosyn och ryms lika självklart inom ramen för vad en västerländsk demokrati bör tillåta. Därför kräver jag att staten förhåller sig neutral i frågan.

Att UR tar ställning och framställer sina värdepåståenden som objektiva sanningar är lika odemokratiskt som när landets skolor hyr in intresseorganisationerna RFSU och RFSL för att ge 13-åringar sexualundervisning. Det handlar inte om vad UR och dessa särintressen påstår, utan att staten skänker dem sin plattform. Problemet hade varit samma om man givit sin plattform till katolska kyrkan – vars hållning jag delar.

Situationen innebär ett dilemma för de liberaler som känner sig hemma med den sexualmoral som UR, RFSU och RFSL propagerar för. En viktig och grundläggande liberal hållning är ju att staten aldrig får vara paternalistisk, att den inte med tvång eller propaganda får tvinga på individer beteende, åsikter eller värderingar med argumentet att människor inte vet sitt eget bästa.

Samtidigt anser ju många liberaler att alla vi som inte ansluter oss till UR:s, RFSU:s och RFSL:s syn på sex faktiskt inte vet vårt eget bästa. Frestelsen att skänka statspropagandan stöd blir övermäktig för många och rättfärdigas med att propagandan i just detta fall inte uttrycker värderingar, utan rationellt och vetenskapligt framtagna fakta. Vilket ju är exakt det argument som staten alltid motiverar sin paternalism med.

Sådant är alltså dilemmat för liberalerna: allians med konservativa eller allians med statlig paternalism?

Tyvärr vet vi vet vad svaret blir.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel
Annons