Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stoppades i trafikkontroll – riskerar utvisning efter fyra år i Sverige: "Varför har ingen reagerat tidigare?"

På väg hem från dagis stoppades Vadzim Tadeush i en trafikkontroll.
Nu sitter han i förvar i väntan på utvisning till Vitryssland.
– Jag har skaffat svenskt körkort, tagit lån, och röstat i kommunalvalet. Varför har ingen reagerat tidigare? undrar han.

Vadzim Tadeush hamnade i Ånge av en slump, fick jobb och blev kvar. Nu sitter han i Migrationsverkets förvar i Gävle.

– Han är unik eftersom han är både plåtslagare och lackerare. Jag får inte tag i någon som kan ersätta honom, det finns ingen med hans kompetens. Om inte han kommer tillbaka så måste jag dra ner på verksamheten, det drabbar både kunderna och mitt företags ekonomi. Det är inte mig det är synd om, värst är det förstås för Vadzim och hans familj, säger Torleif Westerlund, som är Vadzims arbetsgivare.

Historien började när Vadzim Tadeush reste till Sverige från Vitryssland för att hälsa på en kompis i Ånge. Kompisen anställde honom i sitt företag eftersom han var en duktig billackerare. Eftersom billackerare/bilplåtslagare är ett bristyrke beviljades han ett tvåårigt arbetstillstånd.

Men i samband med att det tillfälliga arbetstillståndet skulle förnyas blev Vadzim Tadeush arbetslös, något som innebar att han måste återvända till hemlandet för att söka nytt tillstånd. Det dröjde inte länge innan han fick ett nytt jobb som bilplåtslagare och billackerare på Mitt-lack i Ånge.

Eftersom han inte ville återvända till Vitryssland följde han direktiven att lämna landet genom att åka till Riga för att lämna in ansökan om arbetstillstånd på svenska ambassaden, men de ville inte ta sig an ärendet.

Han återvände till Sverige igen och vardagen rullade på, Vadzim jobbade, hämtade på förskolan, tog körkort, köpte en bil på avbetalning och hjälpte dottern med läxorna.

Tills han stoppades i en trafikkontroll för en vecka sedan – fyra år senare.

– Han uppfyller alla skäl till att få söka arbetstillstånd från Sverige eftersom han har jobb inom ett bristyrke. Jag förstår inte varför de tar honom i förvar för ett beslut som togs 2012. Det kan inte vara det beslutet som gränspolisen använder nu. Han lämnade ju landet och då har han verkställt beslutet, menar jag. Som jag förstår det så missade han att söka arbetstillstånd när han kom tillbaka till Sverige och det strular till det lite, säger advokat Mikael Olofsson.

Vadzim har nu fått en ny advokat tilldelad i Gävle.

På Migrationsverkets förvar i Gävle sitter en bedrövad familjefar och väntar på utvisning. Hemma I huset i Boltjärn sitter hans fru och två barn och oroar sig över framtiden.