Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor ambulans rullar in i länet

Nu rullar de nya stora ambulanserna in i Västernorrland.

Fyrhjulsdrivna, motorstarka och med större utrymmen som ger en bättre miljö för både personal och patienter.

– Det här framkallar ett stort leende på våra läppar, säger Mika Nevalainen, enhetschef för ambulanserna i Sundsvall.

De nya storambulanserna är av märket Chevrolet och kostar cirka 1,9 miljoner i inköp. Fördelen är att när bilen är utsliten kan hytten renoveras och sedan lyftas över på en ny drivbil och därmed erhålls en "ny" ambulans för 900 000 kronor.

Nio under 2013

De tre första ambulanserna har nu börjat skickas ut i länet till Ånge, Sundsvall och Sollefteå. Totalt ska nio storambulanser levereras i Västernorrland under 2012–2013 och under ytterligare sju ligger i pipeline under 2014.

Bättre arbetsmiljö

– Vi fick den bil som vi ville ha, så vi är väldigt nöjda, säger Mika Nevalainen.

Han visar upp sjukhushytten som gör det mycket lättare för personalen att jobba.

– Du kan till exempel göra klar patienten inne i hytten. Vid till exempel en trafikolycka när det är kallt är det inte så skönt att behöva göra det här ute på backen, säger Mika Nevalainen.

Finns det någon nackdel med de nya ambulanserna?

– Nej, inte för patienterna och personalen. Däremot ökar bränsleförbrukningen, eftersom det är en större motor, men det har man kalkylerat för, säger Nevalainen

"Väldigt stabil"

Det blir också enklare att arbeta med patienten under färd, eftersom det är lättare att komma åt olika saker.

– Och körövningsmässigt upplever personalen det väldigt positivt. Den är väldigt stabil. Trots att den är tung går det bra att manövrera den.

För närvarande har ambulansverksamheten dragit igång övningskörning så att personalen lär känna de nya stora Chevroletfordonen. Det handlar bland annat om konkörning och bromsning i 70 samt 90 kilometer i timmen.

Petter Bergius jobbar som ambulanssjuksköterska och är även han glad över förnyelsen i fordonsparken.

– Det känns som ett steg framåt. Det ger en större frihet att vårda patienterna, men det är väl även en viss inkörningstid att vänja sig vid de större bilarna, säger Bergius.