Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor andel av eleverna på Sundsvalls gymnasium utan slutbetyg

Sundsvall ska bli Sveriges bästa skolkommun 2021.
Samtidigt har antalet elever som gått ut Sundsvalls gymnasium med slutbetyg minskat från näst intill 92 procent till knappt 84 procent.
– Vi måste ta siffrorna på största allvar, och vi har ett stort arbete framför oss, säger Lars Karlstrand, tf skoldirektör.

36,5 procent av gymnasieeleverna som gick ut skolan 2013/2014 fick inget slutbetyg.

Sämst resultat hade eleverna som gick på yrkesprogrammen – nära hälften av dem klarade inte att få något betyg. När det gäller de högskoleförberedande programmen blev nära en tredjedel av eleverna utan slutbetyg.

Skolinspektionen kräver nu att kommunen ska vidta åtgärder för att komma till rätta med problemen:

• Det ska finnas tillgång till elevhälsa som kan användas främst förebyggande och hälsofrämjande för att stödja elevernas utveckling mot målen.

• Nysvenska elever ska erbjudas studiehandledning på modersmålet om de behöver det.

• Kommunen ska fullgöra sitt aktivitetsansvar, och hålla sig löpande informerad om hur ungdomar under 20 år som inte går i skolan eller arbetar, är sysselsatta och erbjuda lämpliga individuella åtgärder som i första hand ska motivera ungdomarna att börja utbilda sig igen.

– Arbetet med att vidta åtgärderna pågår för fullt, säger Lars Karlstrand.

Bland annat har politikerna beslutat att nästa år skjuta till två miljoner kronor extra till Centrum för flerspråkigt lärare.

– Detta för att man ska få möjlighet att anställa fler studiehandledare, förklarar Lars Karlstrand.

När det gäller aktivitetsansvaret har en person anställts i syfte att kartlägga situationen i Sundsvall.

– Vi har dessutom inlett ett samarbete med Arbetsförmedlingen som syftar till att få ungdomar i åldrarna 16-24 år tillbaka i studier eller i arbete, säger Lars Karlstrand.

Han har ingen enskild förklaring till de dystra betygssiffrorna.

– Det kan handla om studietradition. I Sundsvall har vi levt högt på att vi har många industrier där man kunnat få jobb utan att ha gymnasiekompetens.

Lars Karlstrand tycker också att kommunens systematiska kvalitetsarbete skötts på ett amatörmässigt sätt.

– Vi har helt enkelt inte följt upp och analyserat skolresultaten som vi borde ha gjort. Det arbetet påbörjades först i fjol, och det är något vi borde ha börjat med långt tidigare, säger han.