Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor guide till alla guldkorn i konstsommaren

Ta in världen via konstupplevelser i den svenska sommaren. Flera konsthallar satsar på ambitiösa utställningar med samtida konst från länder som Vietnam och Sydafrika. Vi guidar till guldkornen.

Wanås

Labyrinten i bambu som den indiske konstnären Srinivasa Prasad planterade för tre år sedan – i form av konstnärens namntecken – går fortfarande att leta sig fram igenom. I år har ytterligare en del av världen hittat till den skånska skulpturparken. De sex sydafrikanska konstnärer som har utgått från temat barriärer har i högsta grad satt sin prägel på landskapet.

– Sydafrika har varit ett land som byggde på att skilja människor åt. Men ordet internationell har verkligen fått en enorm tyngd i konsten de senaste åren. Vi har kunnat se fler konstnärer från fler länder i konstvärlden, internationell betyder inte längre bara Europa och Nordamerika. Sydafrika är ett av dessa länder som lockar konstnärer från hela den afrikanska kontinenten, säger Elisabeth Millqvist, chef på Wanås konst.

”Barriärer” på Wanås konst pågår till den 1 november.

Havremagasinet

Graffitikursen som konstnären Breeze Yoko har hållit i reserverades för Bodens pensionärer och nyanlända flyktingar. Men det finns anledning för fler att besöka garnisonens före detta havremagasin, stadens största byggnad som rymmer en konsthall som placerat sig på den internationella konstkartan. Förra sommaren roades och oroades besökarna av rysk protestkonst, i år vänder man blickarna mot den egna staden. Med utgångspunkt i de gamla skyltar som skulle stoppa utlänningar under kalla kriget frågar man sig: vad har den nyvunna öppenheten fört med sig?

”Entry prohibited to foreigners”, med bland annat etiopiske Tamrat Gezahegne, libanesiske Ahmad Ghossein och franskalgeriska Katia Kameli, pågår till den 27 september.

Bildmuseet Umeå

När västerbottniska Bildmuseet bjuder in 14 vietnamesiska konstnärer handlar det om krigets efterverkningar och migration, men också om yttrandefrihet och ekonomiska villkor. Ta chansen och lär dig mer och landet, vietnamesisk konst når väldigt sällan Sverige – de här verken har aldrig visats här förut.

”Mien Meo Mieng”, samtida konst från Vietnam, visas till den 1 november.

The Alma Löv museum

För fyra år sedan begravde konstnären och galleristen Marc Broos sitt eget museum under en högtidlig ceremoni. Den unika öppenheten blev till slut för mycket. Nu har familjen Broos hittat en ny form för att ta emot besökare i de fantasifulla utställningspaviljongerna i värmländska Östra Ämtevik. Burial Ground X, enligt Marc Broos världens första och enda begravningsplats för konst, finns kvar, men ny konst föds dagligen, lovar han.

Utställningen ”Offside”, med bland andra Jan Håfström, Lotta Melin och Caroline Mårtensson, pågår till den 23 augusti.

Nordiska akvarellmuseet

Strax utanför Göteborg möter havet konsten och tvärtom. Gränsen mellan Nordiska akvarellmuseets träbyggnader med enorma fönster och det stora blå är knapp och en upplevelse i sig, men i sommar kan man även se isländsk natur i Bohusläns skärgård.

Vulkanöar, köld och vatten. ”Man kan inte fly den isländska naturen”, har museichefen Bera Nordal sagt, och syftar nog på naturens övertag över människan som lever i och med den. Detta gestaltas med akvarell i Skärhamn.

”Urkraft” med isländska konstnärer som Ásgrímur Jónsson, Björk och Ólafur Elíasson, pågår till och med 6 september.

Mjellby konstmuseum

Halmstadgruppens hemmuseum är bra på mer än bara de manliga modernistiska pionjärerna.

De senaste året har museet plockat upp högintressanta konstnärskap ett efter ett. Efter Vera Nilsson och Agnes Cleve har turen kommit till Nell Walden – den svenska konstnären som var drivande bakom det tyska galleriet och tidskriften Der Sturm. Både hennes expressiva måleri och imponerande konstsamling visas.

”Nell Walden & Der Sturm” visas till den 4 oktober.

Avesta Art

”Ett stycke tid” hette det första konstverket som köptes in när konsthallen Verket öppnade i Avestas tegelklädda brukslokaler 1995. Konstverket finns kvar på Avesta Art som har 20-årsjubileum i sommar – och det har gett namn åt jubileumsutställningen där yngre konstnärer som Bea Szenfeld tar plats.

Med förhoppningen att skapa ett sammanhang kring frågan vad tid gör med människan har Avesta Art samlat 17 olika svenska och internationella konstnärer.

”Ett stycke tid”, med bland andra Meta Isaeus-Berlin, Micael Dahlén, IC-98, i skogen ibland och Bea Szenfeld, visas till 13 september.

Open Art i Örebro

Iögonfallande samtidskonst har intagit Örebros stadskärna under den femte upplagan av Open Art. Kinesisk samtidskonst står i fokus och den uppmärksammade konstnären Ai Weiwei har låtit hänga upp hundratals arbetsuniformer i olika färger från ett taiwanesiskt teknologiföretag över en av Örebros gågator. Verket väcker frågor om sociala och miljömässiga klyftor i Kinas framväxande ekonomi. Sammanlagt förvandlar de 72 konstnärerna från 19 länder Örebro till en lättillgänglig konstbiennal i det fria.

”Open Art Örebro” med Ai Weiwei, Chen Zhiguang, Lena Flodman och Maja Droetto, pågår till 6 september.