Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor inbrottshärva på väg att nystas upp – Polisen: "Man får jobba nationellt med det här"

Tre män sitter anhållna i Härnösand misstänkta för ett flertal inbrott i Ångermanland under de senaste dagarna.
– Och under måndagen fick vi höra att bilen varit synlig vid inbrott i Gävleborg också. Man får jobba nationellt med att samordna det här nu, säger Maria Näslund, förundersökningsledare vid polisen i Örnsköldsvik.

Annons

Polisen kunde gripa de tre misstänkta männen efter ett larm om ett villainbrott på Hörnäsvägen i Örnsköldsvik på måndagseftermiddagen.

– När mannen som bor i huset körde in på sin uppfart mötte han en mörk Volvo. När han sedan såg att dörren på bostaden var uppbruten ringde han polisen.

Ett stort polispådrag med tio polisenheter sökte på måndagskvällen efter bilen och efter tips från allmänheten hittades bilen parkerad i Utansjö i Härnösands kommun. Bilen var tom och polisjakten fortsatte till fots.

En hundpatrull fick upp spår efter de misstänkta och strax därefter kunde de gripas i Överskog, Utansjö.

De tre männen, som är födda på 1990-talet och hemmahörande i Stockholmsområdet, anhölls av jouråklagare.

Polisen kopplar de misstänkta till ett flertal inbrott i Ångermanland. Den gemensamma nämnaren är bilen – en svart Volvo XC60. Fordonet anmäldes stulet i samband med ett rån i Sundbyberg i mitten av december.

– Vi misstänker att de anhållna männen är inblandade i flera brott. Bara i Örnsköldsvik handlar det om tre inbrott och ett inbrottsförsök under de senaste dagarna, säger förundersökningsledare Maria Näslund.

Två av inbrotten skedde under måndagen. Det ena i villan på Hörnäsvägen. Där saknas kontanter och en dator.

Det andra inbrottet gäller en villa i Idbyn.

– Husägarna hade varit borta under dagen. När de kom hem upptäckte de att en dörr var uppbruten. Kontanter saknas, men hur mycket är okänt.

Den mest dramatiska händelsen skedde mitt på dagen i fredags. En kvinna på Själevadsgatan låg och sov i sin lägenhet. När hon vaknade till av ljud i trappuppgången klev hon upp och öppnade ytterdörren.

– Hon slog upp dörren rakt på gärningsmannen. Han skrek till sina kompisar och de rusade därifrån. Exakt hur många de var vill jag inte gå in på, säger Maria Näslund.

De misstänka gärningsmännen uppmärksammades av vittnen när de flydde från platsen i en svart Volvo XC60.

När polisen kom till platsen upptäcktes att det varit inbrott i en annan lägenhet i samma fastighet på Själevadsgatan. Där saknas kontanter och smycken.

Under måndagskvällen uppgav Robert S Öhman, vakthavande befäl vid länspolisen, att de tre anhållna männen även misstänks för ett inbrott i Härnösand, där ett vapenskåp stals.

Eftersom det inkommit uppgifter om att den aktuella bilen även varit synlig vid inbrott i Gävleborg kommer polisen att jobba nationellt med att samordna detta ärende.

Härnösandspolisen ansvarar för utredningsarbetet.