Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor insamling för utsatta barn granskas – bara en femtedel av pengarna gick till barnen

Stiftelsen Sveriges barn samlar in miljoner till välgörenhet.
Men bara en femtedel av pengarna går till behövande barn.
Pengarna har istället gått till "insamlingskostnader" och "administration".

Annons

Sveriges barn samlar in pengar från privatpersoner och företag, bland annat via Länslotteriet i Västernorrland där hela överskottet ska gå till välgörenhet. Under 2013 och 2014 samlade stiftelsen in totalt 1,8 miljoner kronor. Pengarna skulle delas ut till "svenska barn som lever i ekonomiskt utsatta förhållanden"; enskilda fattiga barnfamiljer eller olika föreningar och organisationer som hjälper dem.

Men flera omständigheter runt verksamheten är oklara. Sundsvalls Tidning har läst stiftelsens egna redovisningar av hur mycket den samlat in och hur stor andel som sedan har betalats ut till välgörenhet:

• 2013 samlade stiftelsen in drygt en miljon kronor från privatpersoner och företag. 20 procent, eller 221 000 kronor, gick till välgörenhet. Resten gick till "insamlingskostnader" och "administration".

• 2014 var det ännu sämre ställt med välgörenheten. Det året fick man in 719 000 kronor. Av dessa betalades bara 16 procent, eller 119 000 kronor, till de utsatta barn som man säger sig värna om.

Det betyder att mindre än en femtedel av stiftelsens insamlade pengar under de två senast redovisade åren har gått till välgörenhet. Det är alldeles för lite, enligt regelverket för sådana insamlingar. När stiftelsen startades skaffade man ett så kallat 90-konto. Enligt föreskrifterna för 90-konton ska minst 75 procent av pengarna som samlas in under en treårsperiod gå till själva ändamålet med insamlingen, alltså de utsatta barnen. I september i år avslutade stiftelsen också, på egen begäran, sitt 90-konto.

Även Västerbottens-Kuriren i Umeå har granskat Sveriges barns verksamhet. Stiftelsen samlar nu in pengar även i Västernorrland men startades ursprungligen i Västerbotten 2012. En av initiativtagarna var en numera ekobrottsdömd 45-årig Umeåbo som även dömts till näringsförbud. Stiftelsens ordförande, som också har fler uppdrag i organisationen, är mamma till 45-åringen. Hon vill inte svara på några frågor om verksamheten men dess generalsekreterare Joakim Genetay medger för VK att kopplingen till 45-åringen är besvärande.

Nu har också länsstyrelsen i Norrbotten fått upp ögonen för verksamhet, sedan stiftelsen lämnat in sin årsredovisning för 2014 för sent och eftersom redovisningen av stiftelsens inkomster och utgifter har varit otydlig. Länsstyrelsen ska nu utföra en uppföljande granskning av stiftelsen och begära in mer dokumentation av verksamheten.

Läs mer:

Barnen får bara var femte krona (extern länk)