Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor intervju med Sundsvalls socialdirektör: "Människor ringer och hotar mig"

Efter fem månader som socialdirektör har Silvia Sandin Viberg greppat situationen och dragit upp riktlinjerna för att få budgeten i balans.
– Mitt uppdrag är att få ner kostnaderna. Jag tror att jag klarar det.

Det är en lågmäld, rak, och beslutsam kvinna som axlat rollen. Hon konstaterar att budgeten, som utgår från ett politiskt beslut, täcker kostnaderna för en skälig levnadsnivå enligt socialtjänstlagen, det vill säga en standard som inte får understigas.

– Innan jag tog uppdraget tittade jag på jämförbara kommuner och det finns inget i Sundsvall som motiverar det underskottet; befolkningen är inte sjukare, äldre eller mer funktionsnedsatta här.

Dessutom har de andra kommunerna högre nöjdhet än vad Sundsvall har.

– Här har det beviljats insatser som överstiger den skäliga levnadsnivån.

Silvia Sandin Viberg konstaterar att cheferna hittills inte har lyckats med det.

Nu tycker hon att det framför allt är viktigt att göra alla i Sundsvall medvetna om vad de kan förvänta sig. Finns behov utöver det får det lösas på andra sätt, kanske genom privata företag.

– Det finns tre olika nivåer, den skäliga nivå vi ska uppnå, dagens nivå och de förväntade nivåerna som brukarna har på vad de ska få.

För att hamna rätt krävs mycket kommunikation och information.

– Medborgarna ska förstå vad de kan förvänta sig när de söker en insats så att inte mina medarbetare längst ut blir de som ska uppfylla allas önskningar som vi inte har resurser för.

Det är politiken som ska fastställa vad som är skälig nivå i Sundsvall.

– Fattar politikerna beslut om åtgärder som överstiger den skäliga nivån som vi har budget till så måste jag verkställa det. Men då kommer jag också vara tydlig med att det krävs mer pengar också.

Det finns ett behov av att sänka bemanningen inom äldreomsorgen.

– Samtidigt behövs personal inom annan verksamhet. Det är 20 anställda som går över till arbete med ensamkommande unga nu och det blir fler under våren. De har internrekryterats.

I dag är tolv procent sjukskrivna inom verksamheten. Silvia Sandin Viberg tror att ett förtydligande av vad som ska vara skälig levnadsnivå och anpassade scheman till detta kan förbättra den siffran.

– Många medarbetare klarar inte de långa skift som önskeschemat medfört, vi kan inte bara tillfredsställa dem som vill frångå de arbetstidsregler som finns. Men när det kommer konstruktiva förslag så är jag villig att titta på dem.

För att ha kontroll på hur det går med äldreomsorgen kommer socialdirektören kalla alla chefer på äldreboendena och inom hemtjänsten till månadsmöten.

– Nu ska vi titta på hur januari gått. Om de lyckats hålla budget, och om de inte gjort det får de förklara varför.

Silvia Sandin Viberg känns väldigt balanserad. Men det finns det som rubbar hennes lugn.

– Jag har full respekt för människors oro och frustration. Men jag blir förbannad när människor ringer och hotar mig. Hot är inte okej för att få som man vill.

Läs även: Malin Larsson (S) tar arbetspass inom hemtjänsten

Läs också: Miljardsatsning på bemanning inom äldreomsorgen – men inget till Sundsvall

■■ Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!