Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor konkurrens om kulturjobben

Scenmästare och teaterproducent – det är två specialkompetensyrken som det snart kan råda brist på.

Men det betyder inte att det är säkra kort för den som funderar på att utbilda sig. Konkurrensen i kultur- och mediebranschen är fortsatt stor samtidigt som behovet av att anställa minskar. Det går att läsa i Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsprognos för kultur- och mediesektorn 2016.

"Vi kan konstatera att arbetsgivarna inom våra branscher är fortsatt restriktiva med att fastanställa, men att de i stället planerar för att ge fler i uppdrag på frilansbasis. Den här trenden har pågått länge och vi kan nu se att den sprider sig till fler områden", säger Stefan Poppovic som är chef på Arbetsförmedlingen kultur och media.

Under 2016 beräknas i genomsnitt 9 600 personer vara inskrivna och det är lika många som föregående år. Mest utsatta för den höga konkurrensen är personer över 55 år, personer med nedsatt arbetsförmåga och utrikesfödda.