Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor militärövning i centrala Sundsvall – 400 soldater ska återta stadskärnan

Nu visar Medelpads hemvärnsbataljon upp planerna för kriget i stadskärnan i höst.
– Det kommer att vara fyra kompanier med automatkarbiner och kulsprutor, säger Ronald Forsberg, kommendörkapten.

Annons

Den tredje september kommer det att utbryta krig i Sundsvall. Det är Medelpads hemvärnsbataljon, men cirka fyra hundra soldater som ska återta Sundsvall från fienden.

Nu håller hemvärnet informationsmöten för att visa upp sina planer för polisen, räddningstjänsten och kommunen.

Striden kommer att utspela sig på gatorna och även i vissa byggnader.

– Vi kommer att använda blanka skott, men vi kommer ändå inte att öppna eld om det finns privatpersoner utan hörselskydd närmare än tjugo meter, säger Ronald Forsberg.

Läs mer: 500 militärer vill öva strid i centrala Sundsvall – här är platserna

Fyra kompanier med vardera cirka tio pansarfordon kommer att delta i övningen, men hemvärnet lovar att det inte ska bli trafikstörningar. Trafikregler ska följas och trafiken kommer inte omledas.

Hemvärnet har fått ta allt större ansvar eftersom bataljoner lagts ner. Nu ska det finnas sexhundra hemvärnssoldater i Medelpad. Men det saknas cirka hundra. Därför ser försvaret också på övningen som en chans att rekrytera.

– Jag upplever att många inte ens vet om att det finns en militär närvaro kvar i länet, det vill vi ändra på, säger Ronald Forsberg.

Läs mer: Stor hemvärnsövning på Alnö för 25 år sedan

Även Migrationsverket var inbjudna till mötet, men de dök inte upp. Varken på mötet i Härnösand eller i Sundsvall. Men hemvärnet hoppas på att få till ett samarbete ändå.

– Det är viktigt innan övningen att alla är informerade, så vi vill samarbeta med Migrationsverket för att nå ut till nyanlända, säger Ronald Forsberg.