Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor studie om järnbrist bakom trötthet

En internationell forskningsstudie kring järnbrist pågår just nu i Sundsvall.

Resultatet skulle på sikt kunna leda till att unga kvinnor med nästintill tömda järndepåer får bättre medicinsk behandling.

I dag är det vanligt att många friskförklaras trots symtom som onormal trötthet och minnesstörningar.

– Jag tror att de här järnbristiga unga kvinnorna är väldigt missförstådda. De kan få andra diagnoser som depression och utbrändhet, säger Michael Hedenus, överläkare vid hematologi sektionen på Sundsvalls Sjukhus.

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) är järnbrist en av de allra vanligaste bristsjukdomarna i världen i dag. Även i länder som Sverige.

En studie från Västsverige, som Michael Hedenus refererar till, pekar på att så många som en tredjedel av alla kvinnor i fertil ålder och hälften av alla tonårsflickor kan lida av järnbrist som i sin tur kan leda till onormal trötthet, nedsatt minne och försämrad koncentrationsförmåga.

Faktorer som bidrar till problemet är livsstil, matvanor och menstruation. Järnhaltig mat som kött, blodmat eller särskilt järnhaltiga grönsaker saknas ofta på matsedeln samtidigt som vi äter förhållandevis lite mat som gynnar järnupptaget och för mycket mat hämmar det.

Om järndepåerna töms helt och järnbristen slår över i anemi, så sätter sjukvården alltid in insatser vid upptäckt. Arbetshypotesen för den pågående studien är att järnbrist även utan anemi ger samma symtom som kan avhjälpas på samma sätt. Det vill säga genom att järndepåerna snabbt fylls på. I det här fallet genom en järninjektion direkt i blodet.

– Det finns ett antal smärre studier som indikerar att det kan vara så, men de är inte bevisande och uppfyller inte de vetenskapliga krav som man önskar för att få ett vetenskapligt stöd för detta. Om vi kan vi visa att det här är en bra behandling, så skulle det här kunna innebära att dessa trettio procent fertila kvinnor med järnbrist och trötthet kan erbjudas en behandling som inte finns idag, säger Michael Hedenus.

Studien pågår parallellt i Sverige, Tyskland, Österrike och Schweiz och Mikael Hedenus söker fler kvinnor som vill delta. Stioden beräknas pågå till september.

Deltagarna delas in i två grupper. Testgruppen får en järnspruta och kontrollgruppen får placebo. Sedan testas deltagarnas minnesfunktioner, reaktionsförmåga och uttröttbarhet genom ett datatest.

– Det tar ungefär en halvtimme varje gång och de som deltar måste vara väldigt koncentrerade, säger Michael Hedenus.