Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor undersökning: Små förpackningar över 100 procent dyrare i matbutikerna

Te, ruccola och köttfärs.
Tre produkter som det definitivt är billigare att köpa i stora förpackningar i matbutikerna i Birsta.
Under förutsättning att de går åt.

Annons

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner ST:s nya app här, till Iphone eller Android.

Vid en jämförelse mellan stora och små förpackningar på Coop och Ica maxi i Birsta var det den sistnämnda som stod för den största skillnaden på en produkt.

Det handlar om Lipton Earl Grey te, förpackning med 25 påsar är 166,67 procent dyrare än 100-packet. En tepåse från den mindre kartongen kostar 72 öre medan den andra hamnar på 27 öre. På Coop var skillnaden 117,65 procent och påsarna kostade 74 respektive 34 öre där.

Av 24 varor på Coop så var storpack i snitt 38,5 procent billigare. Motsvarande snitt på 22 varor från Ica var 38,9 procent. Så skillnaderna är marginella och kan helt ha avgjorts vilka produkter som var utvalda och vad som fanns i butikerna.

Andra varor som det är stor prisskillnad på små och stora förpackningar är i båda butikerna ruccola, köttfärs, ketchup, knäckebröd, smör och turkisk yoghurt.

Läs också: Livsmedelpriserna faller

Men det finns i båda mataffärerna produkter i mindre förpackningar som är billigare är de stora. Fast då rör det sig om marginella skillnader.

ST:s undersökning genomfördes i måndags. En del av de 27 utvalda produkterna saknade såväl prissättning som jämförelsepris och fick därför utgå, i andra fall fanns det bara en storlek på produkten och jämförelse var inte möjlig. I några fall har jämförbara produkter valts.