Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora utmaningar för framtidens energi

Replik på "Hotande elkris är regeringens ansvar", ST 27 januari.

Svenskt Näringsliv larmar i en debattartikel om ”Den hotande elkrisen”. Artikeln har väldigt lite med den faktiska situationen att göra, utan är ett inlägg i en politisk debatt som förgiftat och omöjliggjort ett vettigt och konstruktivt samtal om energifrågor i åratal, kärnkraftens vara eller inte vara.

Låt oss se frågan i ett lite större perspektiv. Svensk energipolitik och inte minst det som handlar om hur el ska produceras har väldigt goda förutsättningar. Det ger Sverige bra möjligheter att

bibehålla sin konkurrenskraft, men också att kunna bidra till att klara våra klimat- och miljömål.

Det finns en bred politisk enighet om att energipolitiken ska vila på tre ben: miljömässig hållbarhet, konkurrenskraft och leveranssäkerhet. I det korta perspektivet har Sverige inga egentliga problem med att producera tillräckligt med el, tvärtom, Sverige är en relativt stor nettoexportör av el.

De problem vi står inför är i huvudsak två. I det korta perspektivet: Risken för effektbrist. Det problemet finns oavsett produktionsslag. Effektproblematiken är lika stor när en kärnkraftsreaktor plötsligt måste slås ifrån, som när vinden mojnar och påverkar vindkraftens förutsättningar. På detta område lägger regeringen inom kort fram konkreta förslag

Den andra stora utmaningen är hur vi ska kunna stimulera fram investeringar för framtidens produktionsresurser, oavsett kraftslag. Med dagens låga (kortsiktigt konsumentvänliga) priser är ingen elproduktion lönsam. Detta är två av de utmaningar som såväl regeringen som Energikommissionen står inför.

På samma sätt måste både regeringen och Energikommissionen se över helheten för skatter och styrmedel för energisektorn. Här finns både styrande och fiskala inslag och det är viktigt att se helheten. Effektskatten på kärnkraft, fastighetsskatten på vattenkraft och vindkraft samt konsumtionsskatter för företag och privatpersoner. Allt måste belysas och ses i ett sammanhang där alla olika intressen vägs in.

Det är inte effektskatten på kärnkraft, ett öres prispåverkan, som är avgörande för den framtida svenska energipolitiken. Avgörande är politikens vilja och förmåga att vara långsiktig och förmå att gemensamt skapa förutsättningar för svenskt näringsliv och svenska konsumenter att även i framtiden ha en säker tillgång till klimatsmart el till konkurrenskraftiga priser. Detta vet Svenskt Näringsliv. Jag hoppas därför att man i fortsättningen är beredda att lite mer konstruktivt bidra i det arbete som vi nu befinner oss mitt i. Det förtjänar Sverige och svensk energipolitik.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Ingemar Nilsson (S)

Riksdagsledamot från Västernorrland och ledamot av Energikommissionen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel