Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora utmaningar för socialtjänsten

/

Annons

Kommunstyrelsen i Sundsvall fick vid sitt senaste sammanträde en föredragning av Framtidskommissionens sekreterare professor Jesper Strömbäck, det var mycket tänkvärt som kom fram i den föredragningen som är svårt att återge här. Det jag vill dela med mig av är att vi står inför stora utmaningar inom många frågor. Som ledamot i socialnämnden är det frågan om hur vi ska få fler som arbetar inom den så viktiga välfärden jag vill belysa.

Socialtjänsten i Sundsvall står inför stora utmaningar. Fler människor blir äldre och behovet av stöd och hjälp kommer att öka. Samtidigt redovisar socialtjänsten i Sundsvall ett ekonomiskt underskott. Jag har den största respekt för dessa utmaningar och jag vet att personalen i dag gör sitt allra yttersta för att klara av sina arbetsuppgifter och hinna med sina omsorgstagare. Samtidigt vet vi att kraven på att leverera en god kvalitet inom äldreomsorgen inte kommer att minska utan snarare öka. Vi står redan nu inför utmaningen hur vi med ökande behov och mindre resurser ska kunna leverera en kvalitativ äldreomsorg i dag och i morgon.

För att klara detta krävs en omställning. Vi behöver hitta nya arbetssätt, nya arbetsmetoder och nya verktyg för att utveckla en bra äldreomsorg för framtiden. Därför krävs mod av oss politiker och tjänstemän.

Socialtjänsten i Sundsvall arbetar i dag med flera utvecklingsprojekt som syftar till att ta fram nya sätt att arbeta för att öka välbefinnande för dem man finns till för. Hemtjänsten i Skönsmon har genomfört ett stort utvecklingsarbete som i huvudsak handlat om att göra rätt saker. Kort kan det beskrivas att man styr mot verkliga behov.

Projektet Norrlandicus Care Lab är ett annat utvecklingsinitiativ som stöttas av Vinnova (Sveriges innovationsmyndighet). Meningen är att det ska bli en så kallad testbädd, en fysisk plats där dessa nya produkter och tjänster ska kunna testas. Brukare, anhöriga och personal kommer att finnas med i hela processen som utvärderas av FoU Västernorrland. Den är öppen för alla organisationer och företag som vill vara med och utveckla äldreomsorgen genom innovation. Vi vet att många viktiga inspel kommer att komma från vår egen duktiga organisation, människor med mångårig och gedigen erfarenhet från arbete inom äldreomsorgen.

Jag är mycket stolt över att Sundsvall kommer att finnas på kartan över dem som vill vara med och bidra till den utveckling som behövs för att klara morgondagens behov av en kvalitativ äldreomsorg.

Lena Österlund (S), Gruppledare socialnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons