Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora utmaningar inom vården

Annons

Enorma folkvandringar påverkar Europa och Sverige. Detta ger flera stora påfrestningar i Sverige nu, akut, men som också ger utmaningar att hantera på kort och lång tid framöver. Det är och kommer att leda till extraordinärt läge i den svenska hälso- och sjukvården och ändå står vänsterregeringen och ansvarigt statsråd Gabriel Wikström (S) still. Det är orimligt.

Riksdagens socialutskott har därför under hösten kallat till möten, bland annat extra insatt med anledning av det extraordinära situationen varit förutom regeringen, bland annat ansvariga myndigheter så som Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten samt Sveriges kommuner och landsting, SKL, för att beskriva situationen och ge sina analyser.

Socialutskottet sammanträde med ansvarig sjukvårdsminister Wikström (S) förvånade då inställning var att situationen är under kontroll och budgeten som presenterades under hösten tillför resurser. Detta samtidigt som Statsministern den 26 november i riksdagens frågestund uttryckte: "Det finns delar i välfärden som inte fungerar som de ska."

Det är angeläget att få regeringens ensade verklighetsbild. Delar regeringen och statsrådet Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, respektive SKL:s bedömningar gällande risker för undanträngningseffekter och vilka åtgärder regeringen är beredd att vidta med anledning av det extraordinära läget?  

MSB varnar för risker för "liv och hälsa, begynnande undanträngningseffekter samt samhällets funktionalitet. SKL anger att under den extrema situation som råder går det dock inte att fullfölja lagstiftningen". Men statsrådet tittar och konstaterar att de 1,47 miljarder kronor i extra resurser som regeringen och alliansen är överens om ska tilldelas landstingen är lösningen.

Samtidigt nås vi av besked om t ex vårdköer på 1,5 år till behandlingscenter för krigsskadade, mödravården avstår från att kalla till cellprover, situationer har blivit mer ansträngd under hösten i flera landsting och man drar in aktiviteter med bland annat föräldragrupper.

Det räcker inte med extra resurser. De måste fyllas med innehåll, förslag och konkreta åtgärder, vilket stärks av politiskt ledarskap. Med anledning av SKL:s 47 punkts lista med krav på förändringar, meddelar statsrådet i Svenska Dagbladet att regeringen nu kommer be myndigheter att titta på 4 av dem. Är det tillräckligt?

Redan före det akuta läget med 80 000 asylsökande inom två månader, fanns det stora utmaningar inom vården. De långa väntetiderna, undvikbara vårdskador som ställer patientsäkerheten på prov, att bostadsort är avgörande för cancerbehandling i rimlig tid, samt behov av nationell personalförsörjningsstrategi som ska säkras.

Vilka övriga konkreta förslag som kan få omedelbara effekter på hälso- och sjukvården och dess medarbetare är regeringen och ansvarigt statsråd Wikström (S) beredd att vidta nu?

Just nu är nämligen regeringens propositionslista med konkreta reformförslag inom hälso- och sjukvården tom. Du läste rätt, helt tom. Det är oansvarigt och orimligt.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Cecilia Widegren (M)

Riksdagsledamot Skaraborg

Socialpolitisk talesperson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel