Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stordalen klampar in med en trist jättebur som parasiterar på Stenstan

Annons

Ett hotell ska byggas i centrala Sundsvall intill Selångersån. Det är självklart att denna värdefulla mark bebyggs i stället för att fortsätta sin tillvaro som ytineffektiv uppställningsplats för bilar. Frågan är varför det tog 50 år.

Att det rör sig om just ett hotell känns inte heller främmande, då det ju tidigare funnits hotell på Norrmalm. Ja, innan kommunen lät schakta ner hela stadsdelen.

För Plus-kunder: Summan för Stordalens hotell i Sundsvall landar på 400 miljoner

Så vad ser vi på konceptbilden för hotellet? Utsmyckade trähus som knyter an till det gamla Norrmalm? Pampiga stenhus som harmoniserar med Stenstan ett stenkast bort? Nej, nej. Vad Sundsvall erbjuds är en aptrist jättebur i glas, stål och betong.

På den gravt retuscherade konceptbilden glimmar fasaden som av guld i det magiska kvällsskenet, samtidigt som fasaden märkligt nog också är mörk och transparent. I den dunkla parken kastar lyktorna ett mysigt sken. I verkligheten skulle det vara upplyst som på dagen, och de repetitiva fönsterpartierna gråa och reflekterande. Eller dassiga och ovälkomnande för att tala klarspråk – långt från den mystik som reklambilden målar upp.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Ett av skälen till placeringen av hotellet är förstås närheten till den tidlöst vackra stadskärnan. Denna hotelletablering spinner inte vidare på det konceptet. Vad hotellet gör är att parasitera på Stenstan.

I kommunhuset är man bara glada över att någon vill bygga – vad som helst, hur som helst. Hotellmiljardären Petter Stordalen klampar in som en gäst med lera på stövlarna medan värden (kommunen) står ängsligt kvar i farstun och ler ansträngt i hopp om att vara till lags.

SNM

För Plus-kunder:

Så blir den stora takbaren på nya hotellet: "Alla kommer få plats för en god drink i solen"

Ser över parkeringarna efter hotellbygget: "Vi har lösningar på det"

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel