Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storm kring gripen skuggminister

Nästan som i Zimbabwe.
Den konservativa oppositionen i Storbritannien rasade på fredagen över att Tories talesman i invandrarfrågor, Damian Green, gripits av polisen för informationsläckage. Men Labourregeringen förnekade allt samröre med affären.

Den 52-årige parlamentsledamoten Green greps i torsdags i hemmet i Kent, sydvästra England, förhördes i nio timmar på en polisstation i London och släpptes sedan mot borgen. Tillslaget sades vara ett led i utredningen kring en statstjänsteman som läckt ut uppgifter från inrikesdepartementet.

Polisen underströk att förhöret av Green var en rent polisiärt ingripande utan politisk påverkan. Den sade sig ha agerat på en framställan från Cabinet Office, den myndighet som granskar hur statstjänstemän och ministrar sköter sina sysslor.

Premiärminister Gordon Brown och hans regering förnekade allt samröre med gripandet.

– Jag kände inte till saken på förhand, inrikesministern kände inte till den. Såvitt jag vet hade ingen annan minister någon förhandskännedom om den, sade Brown i tv.

– Detta är ett polisärende, de bedriver en utredning.

Det mildrade inte de upprörda känslorna hos oppositionen. De konservativas ledare David Cameron talade om ”extraordinära och oroande åtgärder”:

– Tydligen greps han för att ha släppt ut information som regeringen inte ville skulle komma ut.

Och Tories förre inrikespolitiske talesman David Davies jämförde gripandet med de drakoniska åtgärder som Zimbabwes ledare tillgriper mot oppositionen där.

Bakgrunden till polisingripandet inte glasklar, men uppenbarligen handlar det om en rad historier som läckt ut till massmedierna och ställt regeringen i pinsam dagar. En av dem handlar om en illegal invandrare som fick jobb som städare i Londonparlamentets underhus.

Inrikesdepartementet bekräftade att en tjänsteman har gripits under utredningen men lämnade inga närmare uppgifter om fallet. Uppenbarligen misstänks Green ha haft med tjänstemannen och läckorna att göra.

Själv nekade han kategoriskt till att ha gjort något fel.

– Jag har många gånger offentliggjort uppgifter som regeringen velat hålla hemliga – information som allmänheten har rätt att få del av, sade Green till journalister.

– I en demokrati är det oppositionens plikt att ställa regeringen till svars.