Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stormning kan gynna thairegeringen

Den sista striden mot regeringen. Så framställde den thailändska oppositionen de senaste protestaktionerna. Men stängningen av Bangkoks internationella flygplats kan paradoxalt spela regeringen i händerna.

Hundratals demonstranter från Folkalliansen för demokrati (PAD) stormade på tisdagen Bangkoks internationella flygplats Suvarnabhumi framför ögonen på förvånade och bestörta resenärer. Aktionen tvingade flygplatsen att ställa in alla flygningar.

– Vårt mål är att stänga Suvarnabhumi-flygplatsen tills Somchai avgår, sade en PAD-talesman.

Premiärminister Somchai Wongsawat kallas av oppositionen en marionett till sin svåger, den förre korruptionsanklagade premiärministern Thaksin Shinawatra som avsattes vid militärkupp 2006.

Somchai, som befann sig på ett toppmöte i Peru, lät dock hälsa:

– Det är folket som bestämmer eftersom min regering tillkom vid ett regelrätt val.

Stormningen av flygplatsen avrundade en dramatisk dag i den thailändska huvudstaden. Tidigare hade regeringskritiska aktivister blockerat huvudvägen till flygplatsen. Den fyrfiliga vägen är den största leden till flygplatsen. Årligen färdas bland andra 13 miljoner besökande utländska turister där.

Aktivister, som blockerade motorvägen till Bangkoks gamla flygplats Don Muang, öppnade eld mot regeringstrogna grupper. Incidenten filmades och sändes av den statliga tv-kanalen TPBS.

Tv-bilderna visade att åtminstone två säkerhetsvakter från PAD besköt regeringsanhängare upprepade gånger. Enligt räddningstjänsten skadades minst elva personer.

Oppositionen består av en brokig blandning av rojalistiska affärsmän, akademiker och aktivister. De har stöd högt upp i etablissemanget i Bangkok.

PAD:s kampanj för att få bort premiärministern har pågått i ett halvår, och i augusti erövrade demonstranter regeringsbyggnaderna och parlamentet och lyckades därmed delvis lamslå arbetet.

Aktioner som kan slå mot landets ekonomi har emellertid fått höga uppbackare som drottning Sirikit att dra åt sig öronen. Det har märkts även i opinionsmätningar att sympatierna för oppositionen börjat dala. Paradoxalt nog kan det bli premiärminister Somchai som går segrande ur ”den sista striden”.

Ett upptrappat våld skulle kunna framtvinga en ny militärkupp, men arméchefen Anupong Paochinda upprepade på tisdagen att det inte på något sätt skulle lösa de grundläggande politiska meningsskiljaktigheterna.