Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stormöte om GIF Sundsvalls ungdomssatsning

GIF Sundsvalls nya ungdomssatsning rör om känslor och skapar debatt i Medelpadsfotbollen.
Nu bjuder Giffarna in samtliga lag i Medelpad till ett stormöte för att räta ut frågetecknen.
– Det har varit två stora insändare med mycket fel i, säger Christian Hansson, föreningens fotbollsutvecklare.

I slutet av oktober meddelade GIF Sundsvall att man gör om föreningens ungdomsorganisation.

Medskogsbron GIF Talang skulle fortsätta ha en bärande roll som språngbräda in i seniorfotbollen, samarbetet med division I-laget Östersund fortsätta och antalet spelare i varje GIF-lag skulle ha ett maxtak på 18-20 stycken.

Men upplägget har inte varit helt okontroversiellt.

Kritiken, från bland andra GIF:s förre tipselit- och a-lagstränare Mika Sankala, har handlat om ett för tidigt elittänkande där unga spelare sållas ut i för tidiga åldrar.

GIF Sundsvall har redan haft ett informationsmöte med föräldrarna till de spelare som nu finns i något GIF-lag.

Nu bjuder man också in till ett stort möte med samtliga fotbollsklubbar i Medelpad.

– Vi vill förtydliga för de andra föreningarna vad det är som vi vill, säger Christian Hansson.

– Svårt att säga, men det har varit två stora insändare i tidningarna och mycket fel i båda. Till exempel att vi ska slänga ut sjuåringar, det kommer vi inte alls att göra.

– För det första slår vi inte ut någon. Men vill man satsa på fotboll ska GIF Sundsvall var det bästa alternativet. Visst är det kul att spela med kompisarna, men vill du spela fotboll så är det viktiga tränings- och matchmiljön.

– De som upplever det som hårdast är de som hamnar precis utanför. Men det viktigaste är att visa att inte alla har en spikrak karriär. Se bara på Erik Lövgren som gick till Sidsjö-Böle i fyran när han inte fick plats och nu är han tillbaka i GIF och har tränat med a-truppen i höst.

– Vi är väl medvetna om att det kommer bli fel ibland, men alla föreningar missar någon talang.

En av de viktigaste punkterna på mötet är, enligt Christian Hansson, även att hitta ett bättre samarbete med andra föreningar för att enklare kunna ge alternativ till de spelare som lämnar GIF Sundsvall.

– Det har varit lite sisådär, inte med utslussningen, men med hjälp att hitta en ny klubb tidigare. Därför vill vi också veta vad de olika föreningarna står för och hur de jobbar eftersom det är viktigt att veta hur deras verksamhet fungerar för att ha ett bättre samarbete.