Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Större fyrverkerier förbjuds

Varje år skadas och dödas människor i fyrverkeriolyckor. Men redan den 1 mars kommer ett förbud mot de största fyrverkeripjäserna.

Förbudet gäller så kallade fyratumsbomber, de största fyrverkeripjäser som i dag är godkända för vanliga kunder. De är 10 centimeter i diameter med en sprängladdning på 300–400 gram.

Under de senaste tio åren har sex dödsfall inträffat med fyrverkerier. Fyra av dessa kan kopplas direkt till fyratumsbomber, de övriga två misstänks ha koppling till dem.

– Det är en viss storlek på fyrverkerier där vi faktiskt har sett att det skett dödsolyckor. Det är inte rimligt att vanliga konsumenter ska hantera dem, säger Marlene Gustavsson, handläggare på Räddningsverket, den myndighet som tagit beslutet om förbudet.

Varje år skadas omkring 300 personer så allvarligt av fyrverkerier att de behöver uppsöka en akutmottagning. Yngre män är överrepresenterade.

– Det vanligaste misstaget är att man inte läst bruksanvisningen. Ett annat problem är onykterhet, konstaterar Marlene Gustavsson.

Det finns fyrverkerier som är säkrare än andra.

– Fyrverkeritårtorna ger mycket fyrverkeri och man behöver man bara tända på en gång. Men det är viktigt att ställa tårtan på ett plant underlag. Om den kommer i gång och sedan välter går det inte att få stopp på den, betonar Marlene Gustavsson.

På grund av ett nytt EU-direktiv kommer fyratumsbomberna även att vara förbjudna inom hela EU inom de närmaste två åren, enligt Räddningsverket.