Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storregioner är inte så bra

Annons

Det har på sistone cirkulerats en del i svensk media om nya regioner i Sverige. Det man har presenterat är att man ska slå ihop samtliga län till fem stora regioner. Detta har kommit att på kort tid att utvecklats till ett samtalsämne som det diskuteras om. Vilket är väldigt bra, tyvärr inte tillräckligt mycket. Denna fråga är allt för viktigt för att inte lyfta upp på dagordningen, många är vi som har olika uppfattningar om vi ska förhålla oss positiva eller negativa till dessa storregioner.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Men att samla alla de nordligaste länen, Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten i ett Stornorrland kan inte ses på något positivt sätt. Länen som idag har rejäla utmaningar på många områden, skulle få ännu större utmaningar om ett Stornorrland.

Dels är det demokratiska underskottet är ett stort problem, sedan är sjukvården utmaningen i dag, med landsting som idag inte klarar sina uppdrag. Sedan de stora sträckorna mellan kommunerna skulle vara ett problem för själva politiken. Detta är något vi borde säga nej till.

Eller så låter vi invånarna bestämma i en folkomröstning, som är det enda alternativet om man vill få denna fråga så demokratisk som möjligt. Att Socialdemokraterna är positiva till detta är endast av egoistiska anledningar. Dom skulle nämligen bli alldeles för stora och det är problem för hela norrland.

Alla partier borde vara intresserade av att låta folket få bestämma i denna viktiga fråga. För det är väl inte bara jag som är det?

Mer makt till folket.

Robert Barkéus (KDU)

Distriktsordförande Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel