Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storsång i advent för Världens jul

Världens Jul, en körkonsert med internationella förtecken på första adventssöndagen, är en tradition som Yamandú Pontvik införde.
På söndag är det åter dags - 160 sångare plus orkester välkomnar jultiden.

Annons

Det är nu åtta, eller möjligen nio, år sedan den första upplagan av Världens Jul. Som alltid står kören Samklang värd och enligt den tradition som har växt fram bjuder den in andra körer att sjunga in ett nytt kyrkoår tillsammans. I år är Tonicakören och Cantitokören gäster.

– Jag tycker om samarbete och tanken var att samverka kring julmusik från hela världen. Körer som inte är knutna till kyrkan sjunger sällan där, och då är det extra roligt att få dela första advent med dem, särskilt i en så maffig kyrka som GA, säger Yamandú Pontvik, kyrkomusiker i GA-församlingen och ledare för Samklang.

I Samklangs värdegrund ligger också en stark ton av social gemenskap - Samklang är en kör för alla och ska se till att alla är välkomna. I år deltar dessutom Sundsvalls Blåsorkester, liksom den gjorde för två år sedan.

– Det samarbetet gick så bra så vi gör om det och hoppas att vi kan fortsätta vartannat år, säger Yamandú Pontvik.

Att även församlingen ska sjunga är en del i tanken, liksom att körerna både sjunger tillsammans och var för sig. Några av årets sånger har latinamerikanskt ursprung, som "Villancico" och en sång som Yamandù Pontvik själv har skrivit över en rytm från Argentina.

Men i övrigt blir det musik från bland annat Spanien, England, Holland och Ryssland, samt förstås svenska adventsklassiker som Otto Olssons "Advent" och sådana som vi numera räknar som svenska klassiker, som Händels "Dotter Sion". Dirigenter är Thomas Gathe, Yamandú Pontvik, Lars Lind och Gun East.

Ett nytt inslag är ett snabbt besök av kören Sound of Nacksta, som består av 20-30 personer av alla möjliga nationaliteter. De har inte sjungit i kör tidigare men ska nu sjunga utantill på svenska.

– Vi arbetar med både musik, språk och välmående och jag vill att de ska få uppleva första advent med oss, som en del i den kultur som de nu lever i. Jag frågar aldrig någon efter vilken religion den bekänner sig till, säger Yamandú Pontvik, som leder också Sound of Nacksta.

"Världens Jul" framförs på söndag den 29 november 18.00 i Sundsvalls GA-kyrka.