Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storsatsning på musikal ska ge mer publik

För ett år sedan tog han över en teater med ett miljonunderskott. I dag är kassakistan på väg att fyllas.
– Vi siktar på att få vår största publiksiffra någonsin nästa år, med bland annat en storsatsning på musikalen Blodsbröder, säger teaterchefen Iso Porovic, Scenkonstbolaget Teater i Sundsvall.

Våren 2011 var det oroligt på Teater Västernorrland. Dåvarande chefen Marie Feldtmann slutade plötsligt, och underskottet växte. För ett år sedan tog skådespelaren Iso Porovic över officiellt.

– Det är betydligt lugnare i dag. Vi har fått en ny vd och en ny marknadschef, egentligen ett helt nytt team som leder Scenkonstbolaget. Jag som teaterchef och konstnärlig ledare för teatern ingår i dag i ledningsgruppen för hela bolaget, berättar Iso Porovic.

Ekonomin var inte så bra när han satt sig i chefsrummet på Köpmangatan.

– Teatern hade en förlust på en miljon från året före och vi låg 500 000 kronor back för våren 2011. Det var stora problem men vi lyckades välja en sådan repertoar och annat så att vi i slutet av året gick plus minus noll, säger en nöjd Iso Porovic.

Förutom att vara chef så var han också under förra hösten turnerande skådespelare i Färdknäpp och under våren regissör för Den komiska tragedin.

– Det var jätte, jätte påfrestande. När jag själv var på golvet så kunde jag, eller de andra skådespelarna, inte ana hur mycket jobb det är att vara teaterchef och sköta administrationen. Det är nästan omöjligt att mäkta med allt. Som teaterchef måste man kunna välja bort. Nu lär jag mig att välja bort det som teatern eller jag själv inte hinner med, säger Iso Porovic.

Han har en mandatperiod på två år, så han har åtminstone ett år kvar. När han ser framåt har han framförallt en sak att brottas med.

– Publiksiffrorna. De senaste åren har teatern tappat publik. Jag hoppas redan i år på en förbättring. Nästa år ska vi nå upp till den högsta publiksiffran hitintills. Det är min förhoppning. Vi ska jobba på ett nytt sätt mot publiken och att välja rätt repertoar för nästa säsong, då kommer vi att lyckas med det, tror Iso Porovic.

En storsatsning för nästa år är klar.

– Det är Blodsbröder, en musikal av Willy Russel som ska regisseras av en stor musikalisk artist som spelar mycket utomlands mycket, Markus Virta. I ensemblen ska våra fasta anställda skådespelare, Åke Arvidsson, Gisela Nilsson och Helena Svartling ingå. Dessutom Daniel Adolfsson som spelade i Skärp dig och Bleeding Harts. Ytterligare fyra roller ska besättas. Vi ska ha en audition, berättar Iso Porovic.

2008 gjorde Teater Västernorrland musikalen Cabaret. Då blev det publiksuccé med 9000 i publiken under knappt tre månader.

För ett år sedan så pratade den nytillträdde teaterchefen om sina drömmar och mål i Sundsvall Tidning. Bland annat så ville han göra bredare teateruppsättningar och med högsta konstnärliga kvalitet.

– Jag har försökt redan under mitt första tillsammans med mina kollegor i konstnärliga rådet att komma fram till lösningar. Till exempel att ta in dockteater som har varit ganska obekant i Teater Västernorrland under de 40 år som gått, säger Iso Porovic.

Dessutom innehåller "bredtänket" en satsning på de egna skådespelarna.

– Som i Buffa hjälper till. Där är Örjan Lidén kompositör. Skådespelaren Helena Svartling ska visa sina krafter som dramatiker och regisera sin egen pjäs Ibland tänker jag på Frida Kahlo. På så vis har vi blivit bredare, säger Iso Porovic.

Sedan har han sina direktiv från ägarna av Scenkonstbolaget att ta hänsyn till. De ska spela mot barn, ungdom och vuxna. I hela länet; i Sundsvall och andra kommuner.

Den höga konstnärliga ambitionen är en annan nöt att knäcka.

– Det är en fråga som är svår att förverkliga på kort tid. Vi strävar mot det hela tiden. Nu har vi en vision på Scenkonstbolaget att producera konst i världsklass i allt vi gör, säger Iso Provic.

Han hade också en dröm om att plocka in fler regissörer av hög klass.

– Jag är jättestolt över att jag har "övertalat" och lockat Kia Berglund, som regisserar Tribadernas natt, att komma till oss. Vi har nu också regissör och mimaren Martin Hasselgren hos oss. Det kommer att bli mer och mer heta namn i Sundsvall i framtiden, lovar Iso Porovic.

Själv tänker han inte ställa sig på scenen det närmsta året.

– Nej, nej. Jag måste koncentrera mig på mitt jobb som teaterchef. Men så fort det finns en möjlighet så kommer jag att regisserar eller spela teater. Det kanske blir nästa höst, säger teaterchefen Iso Porovic lite vagt.