Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Störst risk att dö av hjärt- och kärlsjukdomar

Vanligaste dödsorsaken i Sverige är hjärt- och kärlsjukdomar.
Men trots dyster statistik syns en ljusning.

Förra året dog 90 505 personer i Sverige, 2 903 av dem var västernorrlänningar.

Västernorrland följer övriga riket när det gäller vanligaste dödsorsakerna. Hjärt- och kärlsjukdomar hamnar överst, siffran för kvinnor är 327 och för män 441 per 100 000 invånare. När det gäller tumörer var dödstalet för kvinnor 197 och 269 för män.

De flesta som dör är, av naturliga orsaker, äldre. Nästan tre fjärdedelar av dem som dog i Sverige förra året var över 75 år. Kvinnor lever oftast längre än männen och välutbildade har större chanser att bli gamla än lågutbildade.

Förra året var dödligheten i hjärt-kärlsjukdomar dubbelt så hög för dem med enbart grundskoleutbildning, jämfört med personer med eftergymnasial utbildning. Risken att dö av alkoholrelaterade sjukdomar, tumörer eller av sjukdomar i andningsorganen har också samband med utbildningsnivå.

Men det är inte bara sjukdomar som skördar liv, olyckor kan också få förödande konsekvenser, även om det är långt ovanligare. Olycksdödstalet i länet hamnade förra året på 26 för kvinnor och 63 för män.

Precis som i Västernorrland är den vanligaste dödsorsaken för både män och kvinnor är hjärt- och kärlsjukdomar, näst vanligast är olika tumörsjukdomar som står för ungefär en fjärdedel av dödsfallen. Den cancerform som orsakar flest dödsfall bland kvinnor är lungcancer som gått om bröstcancer, för män är det prostatacancer som i de flesta fall leder till döden.

På torsdagen presenterade Socialstyrelsen sin, årliga, statistik över dödsorsaker 2013. Statistiken presenteras i dödstal per 100 000 invånare.

Och trots att det är hjärt- och kärlsjukdomar som oftast skördar liv så finns en positiv utveckling enligt Socialstyrelsen.

Dödstalet har minskat från 128 till 48 per 100 000 kvinnor under åren 1987-2013, för männen har siffran sjunkit från 352 till 110.

Dödligheten totalt har också sjuknit sedan början av 2000-talet.