Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storstadsungdomar är morsgrisar

Ungdomar i storstadsområdena flyttar hemifrån senare än unga i övriga delar av landet, visar en ny rapport från Statistiska centralbyrån.

– Den största anledningen är att det är så dyrt att flytta hemifrån. Man måste både ta studielån och ha ett jobb för att ha råd, säger John Victorin, 25 år, som fortfarande bor hemma hos mamma i radhuset i Täby, norr om Stockholm.

De flesta i kompiskretsen som inte är sambor eller har ett jobb bor fortfarande kvar hemma, enligt John Victorin, som pluggar på universitetet och tycker att det funkar bra att vara mambo.

– Det är ju ganska stort här och vi är bara två så det är helt okej. Det är lite jobbigt ibland, till exempel är det svårt att ha kompisar hemma sent på vardagskvällar.

I rapporten om ungdomars flyttmönster har Statistiska centralbyrån (SCB) inte tittat på den ekonomiska aspekten.

– Men generellt sett är det svårare att hitta en mer permanent bostad i storstadsområdena. Samtidigt finns det en större möjlighet att bo kvar hemma för ungdomar där. Arbetsmarknaden är ju ganskat bred, så man har mer att välja på än på andra håll, säger Karin Lundström, demograf på SCB.

Rapporten visar också att kvinnor fortfarande flyttar hemifrån mycket tidigare än män, även om skillnaden har minskat.

– Man funderar på om kvinnor är lite mognare och är ute efter den friheten tidigare, säger Karin Lundström.