Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stort fokus på att hela Sundsvall ska leva – så ska kommundelarna utvecklas

Aldrig tidigare har vi haft ett sådant fokus på att hela vår kommun ska leva och utvecklas. Vare sig man bor i en kommundel, i ett bostadsområde eller inne i centrala Sundsvall ska man ha tillgång till grundläggande kommunal service. Vi i den politiska majoriteten, bestående av Centerpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, satsar aktivt på att hela Sundsvall ska växa.

En fjärdedel av kommunens drygt 98 000 innevånare bor utanför Sundsvalls centrala delar. För oss är det viktigt att satsa även på alla som vill bo på någon annan plats än i centrum. Som vägvisare har vi gemensamt tagit fram ett nytt och vasst Landsbygdsprogram. Det klubbades i kommunfullmäktige i september 2016 och beskriver tydligt hur våra kommundelar ska garanteras grundläggande, kommunal service. Vi har fått en Landsbygdsutvecklare på plats som ska driva och stötta i landsbygdsfrågor.

Läs även: Vi måste ge landsbygden rätt förutsättningar att leva

Här kommer en sammanfattning av vad som gjorts och vad som är på gång:

Med Kommundelslyftet genomför vi en rejäl upprustning av våra kommundelar. Kvissleby och Matfors är redan klara. Näst på tur står Kovland.

Läs också: Vi unga vill bo kvar på landsbygden

För att få en extra skjuts genomför vi även satsningen "Tryggare och trivsammare Sundsvall" på 50 miljoner kronor under 2017. Exempelvis kommer vi att öka trafiksäkerheten, trygghetsröja bostadsnära skog, rusta upp det kommunala vägnätet, restaurera parker samt fräscha upp lekplatser, skolgårdar och andra mötesplatser, bara för att nämna några exempel. Kanske har du redan märkt av något just där du bor?

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Vi har en ny bredbandsstrategi där vi fram till 2020 satsar 100 miljoner kronor på fiberutbyggnad för att fler ska ha tillgång till snabbt bredband.

Den vägbelysning som riskerade att släckas ned i byar och efter landsvägar har fått nytt liv. Arbetet fortgår just nu bland annat längs med väg 86. Med modern teknik lyser det nu klart under lång tid framöver, då vi årligen satsar sju miljoner kronor.

Kollektivtrafiken har utökats med fler bussturer. Matfors busslinje är i gång och vi ser på möjligheter även för Stöde. I likhet med seniorkortet vill vi även införa ett liknande kort för ungdomar.

Läs även: Vårt vallöfte är uppfyllt – framtiden för Folkets hus i Matfors är säkrad

Att som liten leverantör delta i kommunens upphandlingar har tidigare varit näst intill en omöjlighet och bara reserverat större företag. Genom uppdelade upphandlingar får nu kommunens småföretagare möjligheter att delta på lika villkor.

Mitthem har fått i uppdrag att bygga fler hyresrätter utanför centrala Sundsvall. Planer är på gång i Njurundabommen.

Läs även: Planerna för Njurundabommen har ändrats – nytt förslag på lamellhus i stället för höghus

Vårt senaste initiativ för att landsbygden ska kunna växa, är att ge möjlighet till fler arbetstillfällen. I ett första steg tittar vi nu på Liden, Indal eller Stöde som lämpliga orter för omlokalisering av kommunala arbetsplatser.

Med högt ställda ambitioner gick vi in i denna mandatperiod och det är glädjande att nu kunna visa på resultat. Det ska vara möjligt att bo, leva och verka i hela Sundsvall och hela Sundsvall ska växa.

Hans Forsberg (C)

Ordförande i Infrastruktur och serviceutskottet

Bodil Hansson (S)

Ordförande i plan- och utvecklingsutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel