Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stort problem att industrin ligger steget före forskningen

Hormoner är ämnen som påverkar oss från födelsen tills vi dör. De bär information om när fostrets hjärna ska utvecklas, när puberteten ska starta för både flickor och pojkar och när kvinnan ska gå in i klimakteriet. Ja, hela kroppens utveckling och förändring styrs av våra hormoner. I dag ökar oron för ämnen som kan ha hormonstörande egenskaper, och det finns skäl.

1992 kom begreppet hormonstörande men långt tidigare fanns tecken. I de stora amerikanska sjöarna i norr bytte fiskarna kön och reproduktionen gick ner. Rester från p-piller fanns i vattnet. Ännu tidigare sågs förändringar i stora områden där jordbruksmark besprutades med DDT. Fågeläggens skal uppvisade sämre hårdhetsgrad och färre levande fågelungar. Detta beror med största sannolikhet på hormonstörande ämnen.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Om kemikalier liknar våra hormoner kan de blockera den normala utvecklingen. Det blir en felprogrammering i mammans mage under graviditeten. Vi vet att foster är känsligare än vuxna och kan ge konsekvenser senare i livet. Ett tydligt exempel är neurosedyn. Under graviditeten skadades fostret men mamman drabbades inte. Kemikalier runt omkring oss exponerar tre generationer. Mamman, fostret och fostrets könsceller som redan anlagts. Effekten av det kommer redan i nästa generation.

Ftalater är mjukgörare i plaster. De läcker med tiden ut från materialet och flera varianter av ftalater misstänks vara könshormonstörande. Bisfenol A har tidigare betraktats som giftig men ger kanske en fel programmeringseffekt som är ett annat fenomen. Effekten påverkar kommande generationer utan att förändring finns i dna. Spermiekvaliten har blivit sämre, antalet spermier har blivit färre och förekomst av missbildningar i de manliga könsorganen har ökat. Exponering för perflourerade ämnen under tidig graviditet har ett samband med låg födelsevikt och snabb tillväxt, något man tror skulle kunna vara en orsak till fetma.

Ett oerhört stort problem för forskningen är att industrin ligger steget före. De förändrar en molekyl som visat skador och ersätter den med en liknade molekylstruktur. Inga tester för användandet krävs före användning utan tiden får visa hur det går. Tänk om vi skulle göra detsamma med mediciner.

Forskningen kan inte riskvärdera en blandning av kemikalier. Man vet också att det är skillnad på individer och kön och att effekter är värre med låga doser.

SELMA är ett forskningprojekt från Karlstad som pågått i sju år och som fortsätter. Nu tittar man på dessa sjuåringarnas språkförsening, födelsevikt och könsutveckling hos pojkar. Industrins kemikalier förgiftar inte men ger oss problem i framtiden.

Lisbeth Jakobsson

Naturskyddsföreningen Sundsvall-Ånge

Läs även:

Rädda livet i vattnet från den farliga plasten som strömmar in

Naturskyddsföreningen: Dagens skogsbruk hotar den biologiska mångfalden

Kraften försvann när jag fick fel läkemedel – säkra upp medicineringen och inför fler hälsokontroller

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel